Доставчикът на гуми на Формула 1 „Пирели“ защити своя продукт, като заяви, че той е в основата на по-широката конкуренция от началото на сезона.

В първите 5 състезания от календара за 2012 г. любителите на моторните спортове видяха 5 различни победителя от 5 различни отбора.

Въпреки това инженерите и пилотите от почти всички тимове във Формула 1 се оплакват от бързото износване на гумите и невъзможността да се прилагат различни стратегии. Директорът по моторните спортове в „Пирели“ Пол Хъмбъри обаче не е съгласен с това становище.

„В началото на годината ако някой ми бе казал, че ще има 5 различни победители с 5 различни коли, тогава бих си помислил, че този човек е пушил нещо забранено“, заяви шефът в концерна за гуми. „Мисля си, че повечето хора са доволни, защото наблюдават вълнуващи състезания. Смятам, че това е което зрителите искат да гледат.“

„Не се стремим да бъдем основен фактор във Формула 1. Всичко зависи от инженерите, пилотите и болидите, така че от тази гледна точка едва ли можем да искаме повече. С времето инженерите ще подобрят работата си, след няколко състезания ситуацията ще се уталожи. Имаме индикации, че в Испания три или четири тима отбелязаха огромен прогрес“, добави Хъмбъри.