Доставчикът на гуми за Формула 1 „Пирели“ ще тества нов тип твърди гуми на пистата „Силвърстоун“ по време на свободната тренировка в петък преди Гран При на Великобритания.

След 3 поредни улични трасета шампионатът се завръща на традиционните писти, което открило възможност пред „Пирели“ да провери последните си разработки. Всеки от тимовете ще получи допълнително по два комплекта експериментални твърди гуми за петъчните сесии. В събота и неделя отбоите ще карат със стандартните меки и твърди гуми. Миналата година ранните етапи на състезанието преминаха при дъждовни условия, така че интермедията и гумите за мокър асфалт също ще бъдат налице.

„Силвърстоун е сред пистите-икони в календара на Формула 1“, заяви директорът по моторните спортове в „Пирели“ Пол Хъмбъри.

„Заради това ние избрахме да тестваме точно тук експерименталната твърда съставка, която може да бъде използвана за в бъдеще. Новият тип гуми ще са с повишен работен капацитет, което ще улесни тимовете в опитите им да достигнат оптималната им температура в състезателни условия. Сега обаче шампионатът е изключително уравновесен, така че нашият приоритет е да бъдем сигурни, че нито един тим няма да бъде облагодетелстван повече от останалите. Целта ни е да задържим представянето на гумите на най-високо ниво за по-продължителен период, затова и тази възможност е ценна за нас“, завърши Хъмбъри.