Отборът на Хаас изрази сериозни притеснения за бъдещето си във Формула 1 през 2021 година. Според собственика на единствения американски тим в „кралските гонки” – Джийн Хаас, задаващите си куп промени за въпросния сезон на практика ще го принудят да закрие цялото начинание.

Голямото притеснение на бизнесмена е свързано с това, че издържането на отбора ще стане невъзможно, ако скоро победите не започнат да идват. Ф1 никога не е била евтино начинание, но Хаас ще има нужда от реални постижения, ако желае да се задържи там в дългосрочен план.

Отборът написа история с дебюта си през 2016 година и бързо се утвърди като тим от средата на класирането. 2019-а обаче е донесе множество проблеми и слаби резултати. Към момента Хаас заема 9-ата от 10 възможни позиции в класирането при конструкторите с едва 26 точки на сметката си.

„Ако това се превърне в твърде тежко бреме, то просто ще престанем да съществуваме”, заяви Джийн Хаас. „Опасенията ни относно 2021 година са, че няма значение какво точно си мислят те (собствениците на Ф1 от „Либърти Медия” и ФИА – б.р.). Колко точно ще ни струва? Всеки път, когато те направят някоя промяна, имплементирането ѝ при нас струва по 20, 30, 40 милиона долара.”

„Не спират да повтарят, че целят да ни спестят пари, а в същото време изглеждат силно заинтересовани в това да правят промени. Изглежда, че ще върнем презареждането с гориво (в хода на състезанията – б.р.), така че ще става още по-интересно”, добави Джийн Хаас.