Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда се чувства добре, след като е претърпял спешна белодробна трансплантация във Виена, съобщи днес лекарят Валтер Клепетко, ден след операцията.

"Ние сме много доволни. Операцията мина добре", заяви лекарят пред агенция АПА. Според думите му, Лауда ще се наложи да остане неизвестен за момента брой седмици в болницата под постоянно наблюдение.

Медиите в родината му Австрия съобщават, че бившият пилот, мениджър на отбор от Формула 1 и собственик на авиокомпания е трябвало да се подложи на трансплантация заради зараза от грипна вирусна инфекция.

69-годишният Лауда е получил орган от донор толкова бързо, тъй като случаят е от изключително важно значение- касае се за животоспасяваща операция. Лауда е бил на изкуствено дишане преди да пристигне белият дроб от друг човек.

Пациентите с по-малка необходимост или със случаи, които търпят отлагане получават трансплантация до около година, съобщава Eurotransplant- базирана в Холандия агенция, която осигурява органи за трансплантация основно в Германия, Австрия и други европейски страни.

Лауда страда от непрекъснати здравословни проблеми от катастрофата с пожар на пистата Нюрбургринг през август 1976-а година, когато получи доста изгаряния по тялото. Също така той контузи белия си дроб тогава, както и се наложи да направи трансплантация на двата си бъбрека.

Говорейки за операцията, която е направил, доктор Клепетко обясни, че младите пациенти с подобен проблем се изписват след 2-3 седмици.

"Със сигурност при по-възрастните пациенти, ситуацията е по-тежка, нуждаят се от повече време", добави хирургът.

Като състезател той спечели за първи път световния шампионат през 1975-а година, а година по-късно се превърна в легенда, след като се върна на пистата 42 дни след пожара и катастрофата. Следващите му титли са през 1977-а и през 1984-а година. След това е бил изпълнителен директор на отбора на Мерцедес във Формула 1, както и основен акционер и мениджър на Лаудамооушън./БТА