Германецът Нико Розберг с Мерцедес спечели Гран При на Испания във Формула 1, което беше 5-ия старт в надпреварата в най-авторитетния моторен спорт. Това беше и първа победа за сезона на пилота.

Първи на старта застана Нико Розберг. След него на стартовата решетка започнаха Хамилтън и Фетел.

Още на старта Фетел с Ферари успя да изпревари британския пилот и зае второто място.

До 14-ата обиколка Хамилтън дишаше във врата на Фетел, но след като влезе в бокса механиците го забавиха и това се отрази на представянето на британеца в надпреварата. Фетел също влезе в бокса, но след като му бяха сменени гумите успя да излезе отново пред Хамилтън. 

В 20-ата обиколка на надпреварата начело застана Розберг, пред Фетел и Хамилтън, а разликата между втория и третия варираше около секунда, но Хамилтън упорито преследваше опонента си, скъсявайки разликата на под 0,331 секунди. 

Надпреварата вървеше по план за лидера Розберг, който поддържаше разликата с втория на почти 5 секунди, а в 28-ата обиколка Алонсо с Макларън напусна битката след проблеми с болида. В 27-ата обиколка Фернандо Алонсо отпадна от надпреварата, след като имаше проблеми със спирачките на болида си.

Хамилтън постигна най-бърза обиколка, спирайки таймера на 1:29:911 минути. В 45-ата обиколка Хамилтън с Мерцедес зае първото място, а Фетел, който е на 3-ото място изостава на над 20 секунди. Втори е Розберг с Мерцедес.

В 52-ата обиколка Хамилтън влезе отново в бокса, а след излизането му начело излезе Розберг, а Люис с изоставане от 20 секунди зае второто място. Трети е Фетел с Ферари. Хамилтън постигна нова най-добра обиколка с време 1:28:401 минути.

В последните обиколки на надпреварата Вартери Ботас и Кими Райконен се сбориха за 4-ото място, но Ботас удържаше пилота на Ферари.

В крайна сметка Розберг удържа първото място, втори се нареди Хамилтън с изоставане от 17,5 сек, трети е Фетел с изоставане от 45,3 сек, четвъртото място беше задържано от Ботас, а пети се нареди Кими Райконен с Ферари. Шестицата се затвори от Фелипе Маса с Уилямс. Двама пилоти не завършиха състезанието Фернандо Алонсо и Пастор Малдонадо.

Класиране при пилотите след 5 старта:

1. Люис Хамилтън (Великобритания) Мерцедес 111 точки
2. Нико Розберг (Германия) Мерцедес 91
3. Себастиан Фетел (Германия) Ферари 80
4. Kими Райконен (Финландия) Ферари 52
5. Валтери Ботас (Финландия) Уилямс 42
6. Фелипе Маса (Бразилия) Уилямс 39

Класиране при конструкторите:
1. Meрцедес 202 точки
2. Ферари 132
3. Уилямс-Мерцедес 81

Коментирайте състезанието тук.