Новият пилот на Рено Нелсон Пикет заяви, че си е заслужил сам пилотското място във френския тим, а не лежи на славата на великия си баща. 22-годишният талант ще започне новия сезон като партньор на двукратния световен шампион Фернандо Алонсо в тима оглавяван от Флавио Бриаторе.

Бразилецът призна, че годината, която прекара като тест-пилот на Рено, му е помогнала да се приспособи към Формула 1.

„Рено е водещ отбор, те спечелиха два шампионата и са решени да се върнат на върха. След годината, която прекарах като трети пилот на тима, аз познавам всички и се чувствам много добре, знам как работят и мисля, че това е най-добрият вариант да започна като пилот в надпреварата”, каза младият пилот.

Бащата на Нелсиньо – Нелсон Пикет спечели три титли във Формула 1 през 80-те години, но неговият син смята, че е спечелил мястото си в шампионата със своя талант, а не заради името на баща си.

„Откакто започнах да се състезавам, усещам огромно напрежение заради факта, че съм син на Нелсон Пикет. Моят баща е легенда в този спорт и това ме прави много горд, както много негови фенове по целия свят. Сега съм тук, защото имам талант и работя усилено – с нужната мотивация, а освен това искам да стана най-добрият пилот във Формула 1”.

Бившият пилот от GP2 призна, че баща му е помогнал да се развие като пилот, но допълни, че той самият е причината за новия си статут във френския тим.

„Моят баща беше, и ще бъде, голям мотиватор за мен, а неговата подкрепа в ранните етапи на кариерата ми бе много важна, особено в GP2. Но да дойдеш във Формула 1 ти трябва повече от известна фамилия. Рено ми дадоха шанс да карам за тях и това стана, защото имам талант и потенциал да постигам успехи. Тимът знае как се представихме на тестовете, каква е конфигурацията на колата, какъв е нашият характер. Тези неща имат значение във Формула 1. През цялата ми кариера, винаги съм се концентрирал да постигам най-добрите резултати. Вярвам, че мога да оправдая доверието на Рено като работя усилено. Във всеки старт ще се целя в най-добрия възможен резултат, но съм стъпил здраво на земята”, каза още Нелсиньо Пикет.