Изпълнителният директор на "Макларън" Зак Браун призова за по-силно ръководство на Формула 1, за да се намали силата на по-големите отбори и да се предотврати превръщането на битката за титлата в моторния спорт в пантомима.

В статия за предстоящата година на сайта на "Макларън", Браун каза, че някои съперници търсят "извинения да вдигнат горната граница на разходите и да спечелят световни титли с чекови книжки", като същевременно печелят предимство с Б отборите.

Без да назовава имена, американецът каза, че "на моменти изглежда, че спортът се управлява от определени отбори" и е необходимо повече сила в ръководството на Формула 1, собственост на Liberty Media и ФИА.

ФИА миналия месец избра нов президент - Мохамед Бен Сулайем от ОАЕ на мястото на французина Жан Тод, докато италианецът Стефано Доменикали пое миналата година поста главен изпълнителен директор на Формула 1.

Сезон 2021 завърши със скандал, след като "Мерцедес" обвини рейс директора Майкъл Маси, че е отнел осма титла на Люис Хамилтън с късна промяна в процедурата за кола за безопасност, която е била в полза на Макс Ферстапен от "Ред Бул", който стана шампион.

Шефът на "Мерцедес Тото Волф" и Кристиан Хорнър от "Ред Бул" разговаряха по радиото с Маси по време на състезанието и бъдещето на австралийския служител остава несигурно, като някои твърдят, че позицията му е станала несъстоятелна.

Браун каза, че миналото се е характеризирало с "предимно автократичен стил на управление", препратка към десетилетията под управлението на бившия шеф Бърни Екълстоун и е бил необходим по-консултативен подход, за да се възстанови спортът.

"При движение напред има нужда да се върнем към по-силно, по-продуктивно ръководство и управление на върха на спорта. Ясно е, че някои от правилата и тяхното управление не са приемливи при сегашните неща", каза американецът.

Браун каза, че отборите са допринесли за непоследователността в правилата и са гласували за много от тях, а сега се оплакват.

Той предположи, че събитията в Абу Даби, предмет на разследване от ръководния орган, са резултат от системни провали с "привидна липса на подготовка за състезанията и временна инерция на решенията".

"Отборите са тези, които оказват натиск да избегнат на всяка цена състезания, които завършват с автомобил за безопасност", отбеляза той.

"Отборите са тези, които използват радио съобщения до директора на състезанието, за да се опитат да повлияят на наказанията и резултатите от състезанието, до точката, в която свръх развълнуван директор на отбор оказва натиск върху длъжностните лица на състезанието. Това не е поучително за Формула 1. На моменти се усеща като пантомима, а не като връх на изключително популярен спорт", заяви Браун.