Двукратният световен шампион във Формула 1 - Макс Верстапен, отново загатна, че обмисля оттегляне от спорта. Изказването на нидерландеца идва на фона на все по-разрастващия се календар на шампионата, който догодина ще включва общо 24 състезателни уикенда.

Сезонът ще започне с два последователни старта в Бахрейн и Саудитска Арабия, които ще бъдат последвани от четири поредни самотни състезания в Австралия, Китай, Япония и Маями. Втората половина на кампанията пък ще включва няколко серии от по три поредни уикенда, включително последните шест кръга, които ще бъдат групирани в две серии от по три старта.

„Притеснявам се за спорта, който винаги съм обичал. Все още го обичам, но само в определена степен. Не съм твърдо против промените, както много хора смята. Но според мен тези промени трябва да са полезни за Формула 1“, заяви Верстапен в интервю за нидерландското издание De Telegraaf.

Gulliver/GettyImages
54 снимки

„Защо трябва да променяме нещо, които винаги са били добри? Смятам, че традиционната квалификация е добър формат, не всичко трябва да се върти около парите. Хората ще си кажат, че не трябва да се оплаквам, защото правя много пари. Но аз говоря за здравето и изживяването на всички, които работят в падока. Мисля, че сме твърде натоварени и пропускаме други важни неща от живота. Понякога се чудя дали си заслужава“, продължи звездата на Ред Бул.

„Нямам предвид само пътуванията, но и всички допълнителни неща, които правим. Четвъртъците могат да са много дълги, особено, ако имаме ангажименти извън пистата. Сумарно на година губят един месец само за маркетинг. Отделно е работата в симулатора и други. В дадени моменти усещам, че това вече не ми доставя удоволствие“, каза още Верстапен, чийто договор с Ред Бул изтича в края на 2028-а година.

Gulliver/GettyImages
53 снимки

Той също така коментира и възможността да се оттегли от спорта, ако Ред Бул обърка тотално колата при въвеждането на новите правила през 2026-а година.

„Нещата трябва да са много зле, за да се случи това. Не очаквам да сме много назад с този страхотен екип, който имаме. Но в този спорт всичко е възможно. Всичко ще зависи от очакванията, но да, не се виждам да карам три години в средата на колоната. По-скоро бих си седял вкъщи да правя нещо друго. Но отново, не очаквам това да се случи“, заяви нидерландецът.