Инженерният директор на Мерцедес Андрю Шовлин заяви, че германската компания разглежда възможностите, с които разполага, за да извлече повече мощност от своя двигател. В началото на сезон 2022 бе наложено замразяване на разработването на задвижващите системи. По този начин доставчиците на силови агрегати в F1 в лицето на Мерцедес, Ферари, Рено и Ред Бул Пауътрейнс (Хонда) нямат право да пипат своите двигатели.

Първият краен срок за хомологация беше на 1 март 2022 г. Той включваше пълно блокиране на разработките за ДВГ, турбокомпресора, MGU-H, изпускателната система, спецификацията на горивото и спецификацията на моторното масло.

Вторият краен срок за хомологация ще бъде на 1 септември 2022 г. Той позволява на производителя да модернизира електрониката за управление на своя двигател, хранилището на енергия (батерията) и MGU-K.

В стремежа си да подобри представянето на проблемния си автомобил от ново поколение W13, Шовлин очерта област, в която инженерите на Мерцедес HPP в Бриксуърт могат да работят, за да отключат по-голяма производителност на двигателя.

„Разбира се, че се опитваме да намерим нещо„, каза Шовлин, цитиран от испанския филиал на Motorsport.com.

„Задвижващите ни агрегати вече са хомологирани.  Единственото, което ни е позволено да правим в момента, е да работим за подобряване на надеждността.

„Но има и друга област, която не е забранена и можем да работим върху нея. Говоря за режимите на управление на двигателя, които можем да превключваме според желанието си.“

„Знам, че новият ни болид не е перфектен. Добрата новина е, че ако автомобилът ви не е толкова бърз, колкото ви се иска, има много области, в които той може да се подобри.“

„Затова сега нашите служители разглеждат внимателно възможностите за промени, които могат да ни осигурят допълнителна производителност. По отношение на развитието на шасито ще продължаваше да правим актуализации, в опит да се доближим до нашите съперници.“

Основният проблем, който влияе на представянето на автомобила Мерцедес W13, е добре познатият ефект на вертикално подскачане. Toй e предизвикан от новите технически правила и граунд ефекта.

Четири състезания след началото на новия сезон,  инженерите на Мерцедес изглежда нямат голям напредък в решаването на този проблем. Шовлин каза, че търсенето на решение от страна на екипа е процес, който се извършва стъпка по стъпка.