Отборът на Уилямс ще търси обезщетение от „стотици хиляди” евро, след като колата на пилота Джордж Ръсел претърпя повреда в шасите, след като шахта на трасето в Баку бе поставена ужасяващо зле. Всичко стана на петъчната тренировка в Азербайджан, като на една от правите Ръсел повреди тежко болида си, след което тренировката за него приключи.

Ръсел: Усетих как ударът мина през тялото ми

Отворът за изтичане на вода бе разхлабен, а по-рано през него мина Шарл Льоклер с болида си, който явно е причинил повредата там. После пък Ръсел бе безпомощен да избегне инцидента, който го провали в крайна сметка. По този начин първата тренировка приключи, след като трябваше да бъдат проверени повече от 300 шахти по трасето, но въпреки това втората тренировка стартира навреме, след като бе отложена с 30 минути по-късно.


Проследете целия интригуващ уикенд около Гран При на Азербайджан, 4-и кръгпрез сезона във Ф1, чрез преките предавания на DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. Квалификацията в събота, 27-и април, стартира в 16 часа българско време, а състезанието е ден по-късно, навръх Великден, от 15,10 часа.


„Капакът на шахтата е можела да направи много по-големи беди и сумата, която се очертава да платим е с шест цифри. Джордж е добре, а това е най-важното. ФИА възприе случая изключително сериозно и се уверява, че всеки капак ще бъде свален, проверен и поставен, както трябва за надпреварата”, сподели директорът на Клер Уилямс.

„За съжаление нашата кола понесе огромни щети, след като бе унищожен пода И, както и се напука шасито ни. Може да се поправи, но не можем да го направим този ремонт тук, така че ще трябва да заложил на друго шаси за Джордж. Това означава, че пропускът му в Q2 няма да му се отрази на Q3”, продължи той.

Ферари и Льоклер над всички след втората тренировка в Баку

Тимът на Хаас претърпя сходен инцидент по време на ГП на Малайзия през 2017-а година, като Ромен Грожан прокара пода си леко през дренажно покритие и щетите по ремонта бяха заплатени.

„Очевидно трябва да говорим с Хаас за този случай. Ние сме независим екип и имаме много строг бюджет, който трябва да контролираме. Такива неща са неочаквани и никой не ги очаква. Разбира го, но очевидно трябва да има някаква компенсация. Знам, че не е прецедент и трябва да се направи така, както е станало с Хаас на Сепанг преди няколко години”, завърши Клер Уилямс.