Джордж Ръсел, Пиер Гасли и Естебан Окон бяха наказани след квалификацията вчера с по две места назад на стартовата решетка за Гран При на Сао Пауло заради забавяне на техни съперници.

Тримата са задържали други пилоти между изхода на боксовете и втората линия за колата на сигурността – там, където алеята пред боксовете излиза на трасето.

Рейс директорът Нилс Витих инструктира изрично пилотите преди началото на уикенда да не бавят и да не задържат колегите си в дългата алея пред боксовете, като целта беше да се избегнат случките от Мексико.

В началото на първата част на квалификацията Ръсел тръгна да излиза на пистата зад съотборника си Люис Хамилтън и намали, за да си осигури пространство между двамата, като така задържа Пиер Гасли с Алпин. Ръсел отива на шесто на осмо място на стартовата решетка.

Пак в първата част на квалификацията Макс Верстапен изпревари Серхио Перес и Естебан Окон на излизането от бокса, като стъпи с десните колела в тревата, а двамата караха бавно към пистата. Малко по-рано Юки Цунода пък мина опасно близо до вътрешната предпазна стена, пак там, за да изпревари Гасли.

С наказанията Окон и Гасли отиват 14-и и 15-и за старта утре.