Пилотът на Ферари Себастиан Фетел постигна своята 43-а победа в кариерата и спечели първото състезание за 2017 година - Гран При на Австралия. "Скудерията" надви Люис Хамилтън и Валтери Ботас с невероятна стратегия, която им даде голямо предимство още в първата половина на надпреварата. Именно британеца и финландеца от Мерцедес заеха второто и третото място, а зад тях четвърти финишира другият пилот на Ферари Кими Райконен. За финландеца обаче нещата не бяха чак толкова позитивни, тъй като завърши с пасив от цели 23 секунди спрямо своя съотборник.

В топ 6 място намериха Макс Ферстапен (Ред Бул) и Фелипе Маса, докато в зоната на точките завършиха още болидите на Торо Росо и Форс Индия.

Началото на състезанието се забави заради нуждата от втора формираща обиколка. След края на обичайната такава се оказа, че част от болидите в дъното на колоната не са заели правилните места, което принуди извършването на още един подготвителен тур.

Вече при самият старт Хамилтън реагира чудесно и запази първата си позиция, а Себастиан Фетел бързо залепи своето Ферари зад гърба му. Валтери Ботас се намърда трети, следван от Кими Райконен. Хамилтън и Фетел завършиха без проблеми първата обиколка, като започнаха да трупат видим аванс пред останалите преследвачи, докато разликата помежду им се задържаше в рамките на половин секунда.

Добрите новини за местните фенове дойдоха малко след общия старт, тъй като Даниел Рикиардо все пак успя да излезе на трасето и да се включи в състезанието. Това може би беше добре за австралиеца, тъй като той бе далеч от първия сблъсък за сезона - между Маркус Ериксон (Заубер) и Кевин Магнусен (Хаас).

Междувременно в челото Хамилтън започна да трупа преднина и пред Фетел, като след 8 обиколки вече имаше аванс от 1,6 секунди пред него. Британецът все пак не бе напълно доволен от представянето на своята кола, като по радиото сигнализира, че сцеплението е далеч от идеалното. Очевидно това започна да дава отражение малко по-късно и Фетел лека-полека започна да съкращава дистанцията от лидера.

В 15-ата обиколка състезанието приключи за Ромен Грожан (Хаас), като французинът успя да закара колата си до бокса въпреки димящия си двигател "Ферари".

Два тура по-късно екипът на Хамилтън отчете влошаващото се темпо и привика британеца в бокса, като го направи първият пилот от челото, който влезе за смяна на гуми. Това не беше съвсем лоша новина за Фетел, който вече нямаше трафик пред себе си, а гумите му се държаха доста добре и от "скудерията" решиха да го оставят на пистата. Стратегията на германеца сработи напълно главно заради факта, че Хамилтън не успя да задмине Макс Ферстапен до 24-ата обиколка, когато Фетел изскочи вече със свеж комплект пред тях.

Фетел бързо натрупа аванс от 6 секунди пред Хамилтън и гонитбата помежду им промени своя характер. В следващите обиколки британецът ту успяваше да намали изоставането си, ту трупаше още пасив, когато трябваше да се справя с изпреварването на изостаналите болиди от дъното на подреждането. Двамата водачи се движеха с идентично темпо, а с напредването на времето за звездата на Мерцедес възможностите се свиваха все повече и повече.

При навлизането във финалните 20 обиколки другият пилот на германския отбор Валтери Ботас започна да постига по-добри резултати от Хамилтън в рамките на една обиколка и да застига своя партньор. С напредването на времето обаче се оказа, че финландецът няма потенциал да измести Хамилтън от втората позиция, докато движещият се четвърти Райконен също нямаше особени шансове да мръдне по-напред.

Три обиколки преди края Фернандо Алонсо прибра своя Макларън в бокса. Минути по-рано испанецът с лекота бе изпреварен едновременно от два друга автомобила, което очевидно пак постави на дневен ред проблемас двигателите "Хонда".

Гран При на Австралия 2017, крайно класиране:

1. Себастан Фетел (Германия), Ферари 1:24:11.670 час
2. Люис Хамилтън (Великобритания), Мерцедес на 9.975 секунди
3. Валтери Ботас (Финландия), Мерцедес на 11.250
4. Кими Райкьонен (Финландия), Ферари на 22.393
5. Макс Ферстапен (Холандия), Ред Бул на 28.827
6. Фелипе Маса (Бразилия), Уилямс на 1:23.386 минута
7. Серхио Перес (Мексико), Форс Индия на 1 обиколка
8. Карлос Сайнс (Испания), Торо Росо на 1 обиколка
9. Даниил Квят (Русия), Торо Росо на 1 обиколка
10. Естебан Окон (Франция), Форс Индия, на 1 обиколка
11. Нико Хюлкенберг (Германия), Рено на 1 обиколка
12. Антонио Джовинаци (Италия), Заубер на 2 обиколки
13. Стофел Вандоорн (Белгия), Макларън на 2 обиколки

Отпаднали:
Фернандо Алонсо (Испания), Макарън - 6 обиколки преди края
Кевин Магнусен (Дания), Хаас - 10 обиколки преди края
Ланс Строл (Канада), Уилямс - 6 обиколки преди края
Даниел Рикардо (Австралия), Ред Бул - 31 обиколки преди края
Маркус Ериксон (Швеция), Заубер - 36 обиколки преди края
Джолиън Палмър (Великобритания), Рено - 41 обиколки преди края
Ромен Грожан (Франция), Хаас - 44 обиколки преди края

Генерално класиране при пилотите:
1. Себастан Фетел (Германия), Ферари - 25 точки
2. Люис Хамилтън (Великобритания), Мерцедес - 18
3. Валтери Ботас (Финландия), Мерцедес - 15
4. Кими Райкьонен (Финландия), Ферари - 12
5. Макс Ферстапен (Холандия), Ред Бул - 10
6. Фелипе Маса (Бразилия), Уилямс - 8
7. Серхио Перес (Мексико), Форс Индия - 6
8. Карлос Сайнс (Испания), Торо Росо - 4
9. Даниил Квят (Русия), Торо Росо - 2
10. Естебан Окон (Франция), Форс Индия - 1

Генерално класиране при конструкторите:
1. Ферари -37 точки
2. Мерцедес - 33
3. Ред Бул - 10
4. Уилямс - 8
5. Форс Индия - 7
6. Торо Росо - 6