Световният шампион Макс Ферстапен триумфира на последното състезания преди лятната пауза във Формула 1. Нидерландецът, който стартира 10-и на „Хунгароринг“ взе водачеството в 52-ата обиколка след страхотната стратегия на Ред Бул, пратила го първи в бокса още преди 40-ия тур. Зад него се наредиха пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, който стартира от полпозишън.

Точно на обратния полюс стратегически бе ситуацията за Ферари. Пилотите на Скудерията, които до около 40-ата обиколка бяха в челото заедно с Ръсел дори не намериха място на подиума. Испанецът завърши четвърти, а монегаскът – шести, преминавайки през три спирания в бокса. Пети между пилотите на "черните кончета" финишира Серхио Перес.

Gulliver/GettyImages
86 снимки


1/70 - Сайнц атакува водача Ръсел още на първия завой и изглеждаше, че ще го изпревари, но на излизане от завоя британският пилот взе предимство и дори си извоюва известен аванс. Хамилтън пък преодоля двете коли на Алпин и излезе пети.

Виртуална кола на сигурността! В края на първото завъртане на пистата бе обявена виртуална кола за сигурност заради много отломки на втория завой. Повторенията показа, че частите са от колата на Албън, който се удари с Фетел при старта. 

3/70 - Състезанието за Гран При на Унгария е подновено, а Ръсел е с аванс от 2.6 секунди пред Сайнц и Льоклер.

7/70 - Ферстапен се изкачи до шестата позиция, след като изпревари Окон. Миналогодишният победител в Унгария се опита да се защити, но в крайна сметка по-доброто сцепление на колата на Ред Бул оказа влияние.

12/70 – Ландо Норис загуби две позиции в два завоя, като първо Хамилтън го изпревари, а след това и Верстапен във втора крива. Световният шампион е пети.

13/70 – Обиколка след това Перес успя да изпревари Норис в спора за шестото място. В същата обиколка Макс Ферстапен се оплака, че има проблеми със съединителя на своята кола и загуби няколко хилядни.

17/70 - Лидерът в състезанието Ръсел спря в бокса и сложи среднотвърди гуми, усещайки, че ресурсът на меките свършва.

18/70 - Сайнц влезе в бокса малко след Ръсел и сложи медиум, но стопът се забави, което не му позволи да излезе начело. Британецът пък изпревари Окон след спирането и вече бе четвърти.

22/70 - Льоклер също влезе в бокса. Монегаскът се върна на трасето на второ място, малко пред своя съотборник Сайнц.

25/70 - Даниел Рикиардо се пребори с двата Алпина, за да влезе в първите 10.

27/70 - Льоклер стопи разликата до под секунда от Ръсел и веднага опита офанзива. 

29/70 - Отново същата атака опита Льоклер, и отново Ръсел бе достатъчно солиден на първи завой.

31/70 - Феноменална атака на Льоклер на старт-финалната права. Ръсел опита да блокира вътрешната траектория, но монегаскът бе безупречен от външната страна.

35/70 - Сайнц започна да пресира Ръсел в спора за втората позиция. Двамата изоставаха на почти 4 секунди от водача Льоклер. В същата обиколка Цунода се завъртя на шикана.

39/70 - Лидерът Льоклер влезе в бокса и сложи хард, Ръсел стори същото. Монегаскът се върна трети зад Хамилтън, докато британецът застана шести зад петия Ферстапен.

42/70 - Ферстапен, който в предната обиколка затвори на два пъти без проблем Льоклер и го изпревари, завъртя автомобила в предпоследния завой. По този начин Сайнц излезе начело, следван от Хамилтън. На трета позиция пък се върна Льоклер.

45/70 - Ферстапен отново изпревари Льоклер и зае виртуалното първо място. Изоставането на нидерландеца от лидера Сайнц е малко над 9 секунди.

47/70 - Сайнц направи своя втори стоп, който и този път бе бавен. Испанецът предприе агресивния ход и сложи софт. Забавянето при спирането на испанеца дойде от проблем със задната лява гума.

52/70 - Ферстапен поведе в надпреварата, след като Хамилтън спря в бокса и сложи гумите софт.

54/70 – Ръсел прати Льоклер на трета позиция със страхотна маневра в спирането за първии завой. Монегаскът изпитваше изключителни трудности да владее колата.

55/70 – Отчаян ход от Ферари - Льоклер влезе за трети път в бокса и сложи софт, а при излизането си се включи шести.

63/70 – Хамилтън осъществи дългоочакваната си атака към Сайнц и се качи в тройката. Още в следващата обиколка британецът атакува и своя съотборник в „сребърните стрели“ Джордж Ръсел. 

65/70 - Седемкратният световен шампион се пребори със съотборника си, който не се съпротивлява докрай и излезе на втора позиция.

68/70 - Виртуална кола за сигурност! Ботас прати своята кола от външната страна на 11-и завой, което наложи временното неутрализиране.

69/70 - Състезанието бе подновено, след като маршалите бързо отстраниха колата на Алфа Ромео от зоната за сигурност.