Сирил Абитебул напуска Рено, стана ясно днес, след като от концерна обявиха назначението на Лоран Роси за отговарящ за стратегията и бизнес развитието директор. Роси ще управлява Алпин Карс, спортния департамент, дейностите във Формула 1 и други шампионати. Той ще докладва директно пред главния изпълнителен директор на компанията Лука де Мео.

Абитебул благодари на групата Рено за доверието и особено за това, че от 2016 г. му бе поверена организацията на F1 тима.

„Вървяхме по наистина чудесна траектория. Изградихме солидна основа на състезателния отбор в базите във Франция и Англия. Участвахме в стратегическата еволюция на спорта към по-икономически устойчив модел. Наскоро заработи и проектът Алпин. Бих искал да благодаря на Лука де Мео за това, че ме включи в изграждането на бизнес департамента на Алпин. Желая им успех“, каза още Абитебул.

Де Мео от своя страна му благодари за това, че е извел отбора във Формула 1 от предпоследно място през 2016 г. до подиуми през 2020-та.

„Забележителната му работа в F1 от 2007 г. насам ни позволи да гледаме към бъдещето с един силен тим и новата Алпин идентичност“, допълни CEO-то на Рено.

45-годишният Лоран Роси започва кариерата си в Рено през 2000 г. като инженер. През 2009 г. взема MBA от Харвард Бизнес Скул и работи в нюйоркския клон на Бостън Кънсалтинг Груп като автомобилен експерт. През 2012 г. се присъединява към Гугъл. Там отговаря за развитието на бизнес връзки с ключови клиенти в автомобилната индустрия. Връща се в Рено през 2018 г.