Пълна лудост е да караш спринтово състезание в уличното Гран при на Азербайджан от Формула 1, заяви директорът на Ред Бул Кристиан Хорнер, цитиран от агенция Ройтерс. Той изрази мнение, че пилотите най-вероятно ще потрошат болидите си.

Състезателният уикенд в Баку ще бъде първият със спринтово състезание тази година и той е насрочен за края на април. Останалите пет са в Австрия, Белгия, Катар, САЩ и Бразилия.

"Пълна лудост е да организираш първото спринтово състезание за годината на улична писта като тази в Азербайджан", каза Хорнер на пресконференция преди Гран при на Австралия.

"От гледна точка на спектакъл и от гледна точка на феновете, това сигурно ще бъде едно от най-вълнуващите състезания за годината. От гледна точка на бюджетите на отборите - най-вероятно ще видим потрошени болиди. Това струва много пари.

"На мнение съм, че едно състезание е напълно достатъчно за Баку. Имаме обаче две и очаквам екшън".

Хорнер не е единственият ръководител, който смята Баку за опасна писта.

"Както каза Кристиан, в Баку стават много вълнуващи състезания, но и сметките от ремонтите са много големи. За всички е едно и също. Феновете със сигурност ще бъдат щастливи, а за нас остава да стискаме палци болидите да се завърнат в бокса без големи повреди", каза директорът на Макларън Зак Браун.

Майк Крек от Астън Мартин добави: "Притеснен съм, но условията са равни за всички. Ще опитаме да запазим болидите в цялостен вид". /БТА