Ръководителят на отбора на Ферари Фредерик Васьор заяви, че в Скудерията вече не се чувстват „безнадеждни“ в битката си с Ред Бул след доброто начало на сезон 2024 от страна на „черните кончета“.

Ферари качи един пилот на подиума в първите два старта за годината и след тях заема второто място в конструкторския шампионат. Начело остава Ред Бул, който спечели две двойни победи, но и в Бахрейн, и в Саудитска Арабия предимството на „биковете“ спрямо Ферари беше по-малко в сравнение с 2023 година.

„Сега, не искам да звуча песимистично, защото уикендът беше добър и трябва да сме оптимисти и да се наслаждаваме на тези моменти, но е ясно, че Ред Бул все още е пред нас. В квалификацията предимството им е 2-3 десети, а в състезанията малко повече. Но е трудно да преценим колко точно, защото не знаем дали те натискаха максимално. Но усещането е по-позитивно. Вече сме в зоната, в която можем да се надяваме на тяхна грешка, ако ги натиснем малко повече. Когато бяхме на секунда зад тях беше безнадеждно, но сега, с добър старт, можем да сме в битката", сподели Васьор.

„Мисля, че в Джеда за тях беше доста лесно да изпреварват, защото имат по-добра максимална скорост. Това беше въпрос на избор, но в дадени ситуации ние ще имаме възможности“, обясни той.

Gulliver/GettyImages
18 снимки

„Аз въобще не съм фокусиран върху шампионата, но мисля, че сега имаме 45 точки (реално са 49), а миналата след първите три състезания имахме 25 (всъщност 26). Важно е да имаме добър старт на сезона. Освен това, не искам да го казвам, но колата е по-лесна за каране спрямо тази от преди година. Това е добра база за развитие, защото за пилотите е по-лесно да разберат какво трябва да се подобри. В това отношение сме направили стъпка напред“, каза още шефът на Ферари.

„Подобреното представяне идва отвсякъде. Няма как с един куршум да отключиш 5 десети. Ако искаме да настигнем Ред Бул, ние трябва да подобрим всичко. Това беше нашият подход миналата година и той ни се отплати. Ние направихме добра крачка напред във всяка насока и трябва да продължим да натискаме. Със сигурност аеродинамиката е ключова. Имаме планирани ъпгрейди, но съм сигурен, че това важи за всички. Най-важното е да носи подобрения, които да можем да използваме. Точно това беше една от силните ни страни миналата година“, допълни френският специалист.