„Ф1 токшоу” беше вашият верен спътник през целия сезон 2018 във Формула 1. Водещите Иван Петров и Лъчезар Пройнов заедно с екипа от анализатори в лицето на инж. Иван Тенчев, Георги Иванов, Траян Сарафов, Момчил Манчев, а също и продуцента Мико Теллалов обединиха усилия, за да ви предоставят едно по-пълноценно изживяване на емоциите, победите, паденията, катастрофите, изпреварванията, въобще всичко, което можете да видите във вселената на „кралските гонки”. Затова е повече от справедливо именно на този тим да се доверим за равносметката и изводите от тези 21 старта, които написаха история.

Кампания 2018 завърши с петия пореден триумф на Мерцедес при конструкторите и донесе 5-ата световна титла на Люис Хамилтън. За първи път в историята на Ф1 двама четирикратни първенци бяха в пряк дуел за честта да се изравнят с първия велик доминатор – Хуан Мануел Фанджо.

В първата част от обзора на събитията през сезона фокусът попада върху характерите. Защото ако не притежаваш „твърда семка”, просто няма как да бъдеш на върха. Люис Хамилтън за поредна година доказа голямото си израстване както в представянето на трасето, така и в цялостното си поведение. Не би било неоправдано да кажем, че той е доказателството за перфектната симбиоза по оста вътрешно равновесие – пилотски умения – уникален болид.

За Ферари остана разочарованието от второто място, а Себастиан Фетел даде повод на критиците си да говорят, че се огъва под напрежение. Нещо, което не бихме могли да кажем за големия му конкурент. Доста фенове на „скудерията” останаха и разочаровани от раздялата с Кими Райконен, на когото обаче, изглежда, му падна камък от сърцето. Това само показва колко голямо е напрежението в Маранело да се прекъсне сушата откъм титли. И е един ясен сигнал за наследника на Ледения – младия Шарл Льоклер.

Без да отнемаме повече от ролята на „Ф1 токшоу”, се насочваме и към наглед по-безстрастната част – числата и статистиките. Какви бяха основните моменти в 69-ия сезон на Формула 1?

- 11 победи, 11 полпозиции, 17 подиума – те описват перфектно шампиона Хамилтън

- 7 бързи обиколки и нито една победа – другият пилот на Мерцедес Валтери Ботас определено заслужаваше нещо повече

- 1,97 секунди – най-бързият питстоп беше дело на Ферари

- всичките 20 пилоти спечелиха точки – това е прецедент в цялата история на надпреварата

- 1 – Серхио Перес от Форс Индия стана единственият пилот извън тимовете в топ 3, съумявал да стъпи на подиума през 2018-а

- 0 – нямаше пилот, който да завърши във всичките 21 състезания. Дори Хамилтън и Фетел имаха по едно отпадане. Рекордьор по отпадания беше Даниел Рикиардо от Ред Бул със смущаващите 8.

- 0 – нито една обиколка не беше направена с най-твърдите гуми

- 4 – пилотът на Макларън Стофел Вандоорн бе рекордьорът по най-много питстопове в едно състезание.