Пилотът на Рено Даниел Рикиардо беше наказан с две 5-секнудни наказания след края на състезанието за Голямата награда на Франция. В резултат на санкциите австралиецът загуби своето 7-о място и изпадна извън топ 10 (отивайки на 11-а позиция).

Причината затова беше инцидент буквално в последната от 53-те обиколки. Тогава Рикиардо влезе в битка за позиции едновременно със съотборника си Нико Хюлкенберг, Кими Райконен (Алфа Ромео) и Ландо Норис (Макларън). Борбата за позиции беше толкова интензивна, че в даден момент на правата „Мистрал” четирите болида се движеха почти успоредно един до друг.

След преглед на видеозаписите стюардите стигнаха до заключението, че на два пъти Рикиардо е напуснал трасето и по този начин е спечелил предимство спрямо конкурентите, които действително изпревари. Така 29-годишния състезател загуби спечелените 6 точки, тъй като се смъкна до 11-а позиция. Така финалната четворка в топ 10 прие следния окончателен вид: Райконен (6 т.), Хюлкенберг (4 т.), Норис (2 т.) и Пиер Гасли от Ред Бул (1 т.).

След края на състезанието, когато още не беше наясно с наказанието, Рикиардо коментира случката в доста закачлив тон. Запитан какво може да каже за инцидента, австралиецът отвърна с типичната си усмивка: „Майната им на всички, това как ви звучи? Като оставим шегата настрана, трябва да призная, че всеки път, когато спирам късно и се опитвам да направя маневра, имам трудности с направляването на колата. Тя се държи по-добре в сравнение с началото на годината, но все още не съм съвсем сигурен как беше, докато бях част от Ред Бул. Нещата обаче стоят така: ако не бях опитал нищо, щях да си стоя отзад по време на цялото състезание. Когато обаче опитам нещо, понякога го правя на лимита. Определено се опитах да остана на трасето и да не играя мръсно”, коментира състезателят.