Наскоро назначеният за технически директор в Рено Марчин Будковски отчете, че през 2018-а тимът от Формула 1 е напреднал по-малко в развитието на своя болид в сравнение с предходната година. 41-годишният поляк не скри, че наблюдението не е особено радостно за когото и да било в отбора.

Рено се завърна във Ф1 със заводски тим, след като в края на 2016-а изкупи изпитващия затруднения от всякакъв характер тим на Лотус. Оттогава досега французите бележат постоянен прогрес, но се оказва, че поне през миналата година той не е бил факт с темпове, които да удовлетворяват.

При придобиването на Лотус изпълнителният директор на Рено Карлос Госн обеща, че до изтичането на 2018-а марката отново ще бъде сред водещите сили в най-комерсиалния автомобилен шампионат. Ако изминалата кампания показа нещо, то е, че френският тим изпитва изобщо не бе конкурентен на третия по сила Ред Бул, който използваше абсолютно същите двигатели.

„Можехме да постигнем по-добри резултати през миналия сезон, ако имахме по-голям фокус в краткосрочен план”, анализира 41-годишният Будковски. „Ние обаче не работим по този начин, тъй като по-често отправяме поглед към бъдещето.”

„Шампионатът е единственото нещо, което има значение за нас. Трябва да изградим отбор, който може да се захване с подобна задача (има предвид битката на върха – б.р.). Вече три години градим отбор, сега очакваме три години, в които да поставим под напрежение водещите отбори. Единствено миналия сезон не развихме колите така, както очаквахме. Всъщност прогресът ни беше значително по-слаб в сравнение с този през 2017-а”, не скри полякът.