Гран при на Испания се провежда на много добре познатата на отборите от Формула 1 писта Каталуния. Необичаен обаче е моментът, в който ще се случи надпреварата – в средата на август. От Пирели избраха да доставят най-твърдите три типа гуми от гамата си за Формула 1 – C1, C2 и C3. Това са същите смеси, с които екипите караха на Каталуния и през 2019 г., но през май температурите са доста по-различни от тези през август.

Gulliver/Getty Images
70 снимки

„Барселона завършва втората серия от три поредни надпревари в настоящия напрегнат сезон“, отбеляза спортният директор на Пирели Марио Изола.

„Свободните тренировки ще са от изключително значение за преценяване поведението на гумите. Настоящите коли са най-бързите в историята, както наскоро потвърди Силвърстоун, а Гран при на Испания никога досега не се е провеждала през август. Това означава, че ще е най-трудната за гумите надпревара, която сме наблюдавали на пистата Каталуния.“

Според метеорологичната прогноза са възможни леки валежи в петък и неделя, като шансът е по-висок за деня на състезанието: около 35%. Температурите ще са високи и ще достигат 30 градуса.

През 2019 г. предпочитаната в състезанието стратегия бе с две спирания в бокса. Надпреварата бе повлияна от дълъг период със сейфти кар на трасето към края на надпреварата. Бяха използвани общо четири различни стратегии. Мерцедес взе двойна победа като Люис Хамилтън бе пръв, а Валтери Ботас – втори. Трети финишира Макс Верстапен (Ред Бул).