Звездата на Макларън Фернандо Алонсо ще трябва да стартира днешното Гран При на Австрия от питлейна на „Ред Бул Ринг”.

Испанецът зае 13-о място в съботната квалификация, предхождаща 9-ия старт през сезона.  Неговият тим обаче беше принуден да наруши регулациите на затворения парк (където колите биват откарани след, а понякога и преди състезанието – б.р.), за да поставят най-новото предно крило. В такива случай обикновено следва именно старт от питлейна.

„Частите бяха подменени с одобрението на техническия делегат на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) след писмена молба от съответния тим, което беше изцяло в съгласие със спортните регулации”, заяви техническият делегат на ФИА Джо Бауер. „Тъй като обаче частите бяха различни от първоначално използваните, от кола №14 се изисква да стартира от питлейна.”

За днешното състезание Алонсо получи нова мотор-генераторна група, свързана със спирачките, с което надвиши допустимия лимит в това отношение. Тъй като обаче смяната на предното крило го поставя в позиция да започне състезанието от питлейна, испанецът няма да претърпи санкция с позиции. Такава обаче може да му бъде наложена при нови аналогични ъпгрейди по двигателя по-нататък през сезона.

Не пропускайте 9-ия кръг на Ф1 за сезон 2018 – Гран При на Австрия можете да наблюдавате в пряко предаване по DIEMA SPORT 2 и PLAY DIEMA XTRA от 16,10 часа. Коментарното студио пък стартира в 15,30.