Една от знаковите фигури във Формула 1 от много години насам си отиде от този свят. Само три дни преди старта на новия сезон почина рейс-директорът на кервана Чарли Уайтинг. Той беше на 66 години. 

Британецът е получил белодробна емболия в четвъртък сутринта в Мелбърн, където в петък започват първите свободни тренировки за новия сезон. Той е починал веднага и потопи в скръб целокупното Ф1 общество. 

"С огромна мъка научих, че Чарли е починал. Той беше най-великият рейс-директор, централна фигура като цяло във Формула 1. Той беше обединил в себе си етиката и духът на този велик спорт. Загубихме верен приятел и голям посланик. Изказвам искрени съболезнования на семейството и приятелите му", заяви президентът на ФИА Жан Тод. 

Чарли Уайтинг започна кариерата си във Ф1 през далечната 1977 г., работейки за тима на Хескет. През 1980 г. отива в тима на Бърни Екълстоун - "Брабъм", където е главен механик и води отбора до две титли с Нелсън Пикет. 

През 1988 г. британецът се присъединява към ФИА, а от 1997 г. е рейс-директор на Формула 1. Именно на неговите усилия се дължат драконовите мерки за безопасност по пистите, които превърнаха най-бързия спорт в много по-безопасно място и тежките инциденти вече са рядкост в него.