Една от легендарните фигури в историята на Формула 1 Ники Лауда почина късно вечерта в понеделник. Австриецът си отиде от този свят на 70-годишна възраст, като семейството му разкри, че си е отишъл тихо в съня си. 

Бившият пилот на Ферари дълго време се бори с тежки здравословни проблеми, а през лятото на миналата година претърпя и трансплантация на бял дроб. За последно той беше хоспитализиран през януари тази година заради грипна инфекция. 

Той веднъж пребори смъртта преди почти 43 години. Тогава по време на състезанието за Голямата награда на Германия неговият болид се забива с над 200 км/ч в оградата на пистата "Нюрбургринг" и избухва в пламъци. Лауда е изваден почти минута по-късно. 

Каската му е разцепена, пораженията са огромни, а изгарянията са изключително тежки. Пилотът е настанен в болница, където свещеник му взима последно причастие, тъй като лекарите не дават големи шансове за оцеляването му. Но Лауда надлъгва смъртта на 1 август 1976 г. 

И не само това, но дори се връща като пилот на пистата и печели куп състезания. Той има една титла преди зловещата катастрофа, а след нея става още два пъти световен шампион - през 1977 и 1984 г. Винаги след това австриецът носи червена шапка с обяснението, че иска, когато хората си говорят с него, да го гледат в очите, а не в обгорелия му скалп и белезите по главата. 

В последните години проблемите със здравето му зачестиха, а огромна роля за това има именно тази ужасяваща катастрофа. Той претърпя две бъбречни трансплантации, както и въпросната белододробна такава. Той имаше и нискобюджетна авиокомпания, която обаче бързо продаде, след като се стигна до катастрофа с 223-има загинали.