Доставчикът на гуми за Формула 1 - „Пирели“ излезе с официално становище, че новите гуми, които пилотът на Ферари Себастиан Фетел тества преди дни, не са причината за неговата катастрофа.

Германецът беше нагърбен със задачата да проведе тестове на смесите за мокър асфалт, когато колата му поднесе и се удари в една от предпазните стени. В резултат на инцидента следобедната сесия за 9 февруари беше отменена, тъй като щетите по болида бяха значителни.

Фетел се отърва само с леки натъртвания

През миналия сезон „Пирели“ получи редица критики, че тъкмо гумите им за мокри условия се представят крайно незадоволително и по тази причина компанията разработи нови. Инцидентът на трасето във Фиорано веднага събуди подозрения, че „Пирели“ отново не се е справил със задачата.

Директорът по моторните спортове в компанията Пол Хъмбъри заяви, че катастрофата на Фетел не се дължи на недобра работа от страна на гумите. „В този ден времето беше доста студено“, отчете британецът. „Условията бяха екстремно далеч от нормалните и това направи тестовете доста трудни и деликатни. Температурата бе само 4 градуса по Целзий, което не е обичайно за Формула 1. Да накараш гумите да работят при такива условия е проблем.“

„За нас най-голямото предизвикателство е, че не сме видели в действие новите коли. Не можем да сторим друго в Австралия освен да проверим дали данните ни съвпадат с това, което сме видели в съботната вечер“, допълни Хъмбъри.