Рейс директорът на ФИА Майкъл Маи обясни решението след инцидента между Люис Хамилтън и Макс Верстапен на „Силвърстоун“ вчера. Той сподели, че изходът, от който и да е инцидент не влияе на решенията на стюардите. Пилотът на Мерцедес получи 10 секунди и две наказателни точки в лиценза си.

Gulliver/Getty Images, БТА
20 снимки

„Далеч преди моето време като рейс директор на Формула 1 са проведени дискусии между отборите, ФИА и F1 и всички шефове на екипи са били категорични: последиците от инцидент не трябва да се взимат предвид“, заяви Маси.

„Затова и стюардите преценяват самата ситуация, разглеждат инцидента по същество, а не какво е станало после, не разглеждат последствията. Те работят така от много години. Ако последствията се взимат предвид, то това би означавало твърде много променливи", добави още той.

„Ако се разглеждат случаите като инцидент и последствия, то никога няма да се намери наказание, което да се справи с подобен дисбаланс. Точно затова преди време шефовете на отбори са дали ясно разграничение: не искат изходът, крайният резултат да се взима предвид. Разглежда се самият инцидент. И това е принцип, който се следва широко в подобни случаи", каза австралиецът.

„Голяма част от обсъждания случай е подобна на случилото се с Шарл Льоклер по-късно в състезанието – Люис се придържаше по-близо към връхната точка на кривата. Отсъждането преди това бе доста ясно. Според правилата той носеше по-голямата вина. Не цялата, а по-голямата част. Ако бе в малко по-различна позиция на трасето, изходът можеше да е друг. Това обаче не се обсъжда. Решението е за самия инцидент", заяви Маси.