Двукратният световен шампион Макс Верстапен спечели първото състезание от сезон 2023 във Формула 1 - Гран При на Бахрейн. Нидерландецът отвя конкуренцията и не даде шансове на останалите като запази първото си място от старта до финала и само увеличаваше преднината си.

Серхио Перес изпревари Шарл Льоклер за второто място, след като го загуби на старта на "Сахир". В 41-ата обиколка пилотът на Ферари отпадна от състезанието, след като колата му загуби мощност. Така той предизвика виртуална кола за сигурност, а Карлос Сайнц зае позицията му в топ 3. Фернандо Алонсо обаче успя да го изпревари десетина обиколки преди финала и така се качи на почетната стълбичка.

Четвърти остана Карлос Сайнц, а пети Люис Хамилтън. На шесто място се нареди другият пилот на Астън Мартин - Ланс Строл. Другите в зоната на точките бяха Джордж Ръсел, Валтери Ботас, Пиер Гасли на девето място, въпреки че стартира от последната позиция. На десетото място завърши Алекс Албън, който грабна една точка за отброа на Уилямс. Съотборника му Логан Сарджънт, който дебютира във Формула 1 пък също беше близо до точките, завършвайки на 12-и. 


Gulliver/GettyImages
57 снимки

Обиколка 1/57: Макс Верстапен направи отличен старт и задържа първата позиция. Проблеми имаше Серхио Перес, който не стартира добре. Мексиканецът дори изпусна второто място, където се намести Шарл Льоклер.

Люис Хамилтън пък изпревари Джордж Ръсел и Фернандо Алонсо. Испанския ветеран бе замесен дори в инцидент със съотборника си в Астън Мартин - Ланс Строл. Канадецът удари Фернандо Алонсо още при старта.

Обиколка 6/57: Серхио Перес започна да натиска Шарл Льоклер и дори опита атака на първия завой с DRS, но не успя да се изравни с пилота на Ферари. Макс Верстапен се откъсна на повече от четири секунди пред втория. Фернандо Алонсо и Ланс Строл бяха зад съотборниците на Мерцедес. В дъното на колоната бе Кевин Магнусен, който изгуби три позиции от началото на състезанието. 

Обиколка 9/57: Джордж Ръсел се оплака от проблеми в деветата обиколка. Британецът дори изпусна десетия завой и трябваше да мине извън пистата. Пилотите на Астън Мартин застигнаха двамата от Мерцедес. Макс Верстапен с повече от шест секунди преднината на първото място, докато Шарл Льоклер се опитва да избяга на Серхио Перес. В края на обиколката и нидерландецът се оплака по радиото за проблем с колата, но по нищо не си личеше, че такъв наистина има. Пиер Гасли пък бе първият пилот, който посети бокса за нови гуми. 

Обиколка 12/57: Още няколко пилота влязоха в бокса за нов комплект гуми. Това направиха Юки Цунода и Ландо Норис. Джордж Ръсел също изяви желание по радиото да влезе за нови гуми. Фернандо Алонсо се залепи за британеца, но не успя да атакува. Ветеранът подготви своята атака срещу младия пилот на Мерцедес. Испанецът не успя да затвори успешно офанзивната си маневра. Хамилтън влезе в бокса.

Обиколка 13/57: Алонсо и Ръсел гума до гума! Фернандо Алонсо успя да изпревари Джордж Ръсел.

Обиколка 15/57: Макс Верстапен направи своето спиране. Той сложи нови меки гуми. Колата на Оскар Пиастри пък изгасна в бокса. Поредни проблеми за един от новите във Формула 1. Австралиецът бе и първият отпаднал от надпреварата. Естебан Окон пък бе наказан с пет секунди. 

Обиколка 17/57: Серхио Перес чак сега спря за нови гуми, неговата стратегия е различна, тъй като мексиканецът отново сложи меки гуми, с каквито и стартира. По-голяма част от колоната е на твърди гуми, за разлика от "биковете". Ландо Норис бе забавен с 11 секунди в бокса, след технически проблем с колата. 

Обиколка 24/57: Ландо Норис изпревари Естебан Окон в дъното на колоната. Пилотът на МакЛарън зае 18-та позиция. На границата на точките бе Алекс Албън на десетото място, а зад него Юки Цунода. Шарл Льоклер получи добра новина по радиото от бокса, твърдите гуми на болида на Ферари губят своите качества по-бавно от очакваното. Това дава шанс на монегаска да натиска повече. Серхио Перес обаче се залепи за Льоклер в опит да вземе второто място. Естебан Окон пък получи ново наказание от 10 секунди, след като пилотът и тимът на Алпин не изтърпяха правилно първото си наказание. 

Обиколка 26/57: Серхио Перес успя да изпревари Шарл Льоклер за второто място. Карлос Сайнц задържа четвъртото си място, а далеч напред бе Макс Верстапен. Люис Хамилтън получи позволение от бокса да вдигне темпото. 

Обиколка 32/57: Пилотите започнаха да влизат за втори път в бокса за нови гуми. Ланс Строл се озова зад Джордж Ръсел и по подобие на Фернандо Алонсо изпревари британеца без проблеми. Хамилтън е на шеста позиция пред канадеца. 

Обиколка 37/57: Макс Верстапен спря за нови гуми, той излезе отново първи, тъй като имаше над 37 секунди аванс пред Серхио Перес. Разликата, разбира се, се стопи на 12 секунди след бокса на Верстапен. Фернандо Алонсо атакува Люис Хамилтън и за момент го изпревари, но седемкратният шампион контраатакува и отново си взе петото място. Джордж Ръсел падна до осмото място, докато Ботас И Албън затваряха първите десет. В дъното се движи Естебан Окон, който получи общо 15 секунди наказание. 

Обиколка 38/57: Фернандо Алонсо успя да задмине Люис Хамилтън на дести завой. Пред двамата на три секунди се движи Карлос Сайнц. 

Обиколка 41/57: Кошмар за Ферари и Шарл Льоклер! Колата на монегаска просто загуби мощност и изгасна край пистата. Така Шарл Льоклер бе вторият отпаднал. Той се движеше на третото място и имаше комфортна преднина. Карлос Сайнц зае неговото място в топ 3, докато разочарованият Льоклер напусна болида си. Спрелият автомобил на Скудерията предизвика виртуална кола за сигурност. Фернандо Алонсо пък продължи да гони Сайнц за последното място на почетната стълбичка. 

Обиколка 46/57: Отново Алонсо! Ветеранът изпревари и Карлос Сайнц, като така се изкачи до третото място в надпреварата. Никакъв шанс за пилота на Ферари, който дори заключи гумите си и не си помогна на правата след десети завой, където пилотът на Астън Мартин изпревари Сайнц с DRS.

Обиколка 50/57: Стартиралият от последното място - Пиер Гасли, стигна до деветото място и дори записа най-бързата обиколка. Карлос Сайнц стабилизира представянето на гумите си и успя да дръпне на Люис Хамилтън, който дебнеше на петото място. Кевин Магнусен изпревари Ник де Врис за 15-о място в колоната. 

Обиколка 54/57: Наказание за Нико Хюлкенберг. Германецът получи пет секунди санкция в края на надпреварата. Въпреки това той ще запази 16-о си място, тъй като Ландо Норис е далеч назад, а три пилота и отпаднаха.