Пилотите от Формула 1 със звезден статут са сред най-добре печелещите в света на спорта, но това скоро ще се промени. Най-престижният автомобилен спорт е на път да въведе таван на заплатите от 30 милиона долара годишно за отбор. Така огромните възнаграждения, на които доскоро се радваха Люис Хамилтън, Себастиан Фетел, Фернандо Алонсо, а преди години и Михаел Шумахер, остават в миналото, предава „Труд“.

30 снимки

В момента единствено Хамилтън получава подобна заплата – според слуховете новият му договор с Мерцедес е за 30 милиона долара на сезон, тъй като отборът решително е отхвърлил претенциите му за увеличение, по-дълъг срок и въвличането му на по-високо ниво в автомобилостроителната компания. Макс Ферстапен пък взима 22 милиона долара в Ред Бул, а Фетел напусна Ферари, след като тимът му предложи четирикратно по-ниска заплата като „награда“ за поредицата провали на пистата. Наследникът му Шарл Льоклер взима по около 20 милиона долара.

В момента бюджетният таван за отборите от 145 милиона долара годишно, засяга всички развойни дейности и заплати на персонала извън договорите на състезателите. Според италианския „Gazzetta dello Sport“ обаче всички участващи конструкторите са се съгласили да плащат най-много по 30 милиона долара на двамата си титулярни пилоти и резервата им. Мярката е с цел да не се разхищават средства в условията на всеобщия спад на приходите покрай пандемията. Миналия сезон се проведоха едва 17 старта, което доведе до срив на приходите от домакински такси и реклами. Тази година шампионатът предвижда 23 кръга, но все още не е сигурно, че всичките ще се проведат.