Броени часове ни делят от старта на новия сезон във Формула 1. И тази година първото състезание ще бъде в Бахрейн, като тренировките започват на 3-и март, а два дни по-късно, в неделя, е и състезанието. Още на 23-и февруари обаче пилотите и отборите ще посетят пистата в Бахрейн, тъй като в рамките на три дни ще се проведат предсезонните тестове. Очаква се тогава да видим повече подробности около болидите.

Сезон 2023 във Формула 1 ще бъде и най-дългият – 23 състезания ще се проведат. Трима новобранци пък ще се качат в болидите за състезнията. В най-високото ниво на Формула ще дебютират Ник де Врис, Логан Сарджънт и Оскар Пиастри.

Gulliver/GettyImages
55 снимки

Името, което привлича най-много интерес е именно това на Пиастри, който стана шампион във Формула 3 и Формула 2 в последователни години, но след това не получи място във Формула 1 като титулярен пилот. Той прекара последния сезон като резерва в Алпин, а тази година ще дебютира с Макларън. Той ще си партнира с Ландо Норис. Роденият в Австралия пилот стана шампион във Формула 3 през 2020, а година по-късно триумфира и във Формула 2. Това не бе достатъчно през 2022-а да намери титулярно място в един от отборите на най-високото ниво – Ф1.

Оскар Пиастри бе сред един от най-бавните на пистата „Сахир“ в Бахрейн, по време на предсезонните тестове, които продължиха три дни. Пилотът обаче завъртя 170 обиколки, които ще са много полезни за началото на сезона, който е една седмица след тестовете и на същата писта. Австралиецът бе един от големите таланти, следени под лупа в света на Формула, все пак заради една или друга причина той не успя да си намери титулярно място през изминалия сезон, но в този влиза крайно амбициран да се докаже с отбора на Макларън.

Друг от новите пилоти във Формула 1 е Логан Сарджънт, който влиза в болида на Уилямс, след като Николас Латифи вече не е част от тима. Задачата пред отбора и американския пилот обаче е доста трудна, тъй като те ще се борят да възвърнат поне частица от славното минало на Уилямс, след като вече години битката им е на дъното в колоната. 22-годишният Сарджънт има три години във Формула 3 и два сезона във Формула 2, като сега прави сериозната крачка към най-високото ниво в моторния спорт. Американецът навъртя 229 обиколки в тестовете преди старта на сезона.

Последният от новобранците тази година е Ник де Врис. 28-годишният нидерландец има сериозна визитка като и той започва от картинга, карал е в GP3, Формула 2 и Формуле Е сериите. През изминалия сезон замени Алекс Албън на „Монца“ в Италия, тъй като пилотът на Уилямс трябваше да се подложи на операция. Де Врис се представи повече от отлично, след като стартира състезанието на 8-а позиция с Уилямс – колата в дъното към онзи момент. Да, той бе толкова високо на стартовата решетка заради наказания на други пилоти, но и в надпреварата бе солиден и завърши на деветото място, носейки две точки на отбора в дебюта си във Формула 1. Логично пилотът си намери отбор, след като сериозно впечатли. Той ще кара за Алфа Таури, вторият тим на Ред Бул, след като Пиер Гасли напусна в посока Алпин. Нидерландецът ще си партнира с Юки Цунода. Де Врис завъртя впечатляващите 246 обиколки на „Сахир“ в предсезонната подготовка и записа най-добрата обиколка между новобранците – 1.32.222, въпреки че на тестовете не се търси оптималната скорост.