Българският пилот Никола Цолов ще стартира от 15-та позиция в надпреварата в Австралия, втори кръг от шампионата на Формула 3.

В тренировката по-рано днес той записа 12-то време. Сесията бе изключително натоварена, тъй като пилотите от Формула 3 се опитваха да натрупат възможно най-много знания за пистата Албърт парк. Най-бърз бе Зак О’Съливан (Према), който е в академията за млади таланти на Уилямс.

LAP.bg
48 снимки

Тимът на Цолов АРТ Гран при пък бе глобен с 500 евро заради това, че е работил по болида на българския пилот в питлейна, информира Clubs1.

От екипа опитаха да му помогнат да рестартира колата си, след като Никола не успя да тръгне. Той бе спрял зад друг блокирал състезател – Мари Боя – и не можа да запали, когато испанецът потегли.

Хосеп Мария Марти (Кампос) катастрофира на девети-десети завои в началото на квалификацията, която веднага бе спряна при оставащи малко над 24 минути. При подновяването ѝ всички бързаха да запишат времена, тъй като над Албърт парк се появиха тъмни облаци. Класирането се променяше с всяка направена бърза обиколка. Цолов записа 14-то време след първите серии – 1:35.389, на 1,3 сек от първото постижение, което в този момент бе на Габриел Бортолето (Трайдент). В челото Бортолето бе изместен от Франко Колапинто (MP Моторспорт) и О’Съливан. Никола мина с една позиция напред и веднага след това бе върнат 14-ти (+1,177 сек).

Квалификацията бе подновена за финалните няколко минути. С последната си бърза обиколка Цолов излезе 13-ти, но веднага след това бе върнат две позиции назад от подобрили своите постижения пилоти.