Ветеранът във Формула 1 Фернандо Алонсо няма добри спомени от конструктора Хонда и двигателя, който използва между 2015 и 2017 с Макларън. Испанецът ще се радва да работи отново с японския производител през 2026 в Астън Мартин. 

Хонда обяви в сряда, че ще захранва настоящия отбор на Алонсо на старта на новата ера след три сезона. Испанецът обаче навършва 42 години през юли и не се знае дали ще се задържи в шампионата до тогава. Алонсо има четири подиума от пет състезания през тази година.

"Изобщо няма да бъде проблем да карам отново с двигател на Хонда. Те са доказвали многократно, че са много способен конструктор. Работата им доведе до титла през 2021 и 2022 (с Ред Бул) и най-вероятно ще направят същото през 2023. След три сезона правилата ще бъдат различни и ще бъде интересно да видим техния проект", сподели Алонсо.

От Хонда също коментираха отношенията си с испанския ветеран, като заявиха, че уважават Алонсо и няма да се бъркат в избора на пилоти на отбора.

„Ние го уважаваме страшно много. Няма да казвам, че няма да участваме изобщо в отборното управление, но решенията за пилоти са на отбор. Ние ще даваме личните си възгледи и предложения, разбира се“, допълни президентът на HRC Коджи Ватанабе.