Наказанието на Фернандо Алонсо с Астън Мартин в Гран при на Австралия няма да бъде обжалвано. Испанецът бе наказан, защото се оказа, че е карал "потенциално опасно" и е застрашил Джордж Ръсел. Алонсо получи наказание от 20 секунди за начина, по който мина през шести завой в предпоследната обиколка на състезанието. Отнетите секунди го свалиха от шесто на осмо място, но проблемът бе, че решението бе взето три часа след състезанието. В разследването бяха проучени данни, повторения и интервюта с двамата пилоти.

Алонсо твърди, че просто се е опитвал да си осигури по-добро излизане от завоя, а Ръсел е оказал натиск, когато двойката се е приближила до DRS зоните, в които пилотът на Мерцедес е бил с по-свежи гуми и е имал добър шанс за изпреварване.

Астън Мартин имаше право да обжалва, но два дни след състезанието реши да не го прави.

"Получаването на 20-секундно наказание, при положение че нямаше контакт с последващия автомобил, беше горчиво хапче за преглъщане, но трябва да приемем решението. Представихме най-добрите си аргументи, но без нови доказателства не сме в състояние да поискаме право на преразглеждане", заяви шефът на отбора на Астън Мартин Майк Крак.