Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън спечели над тричасовото състезание за Гран при на Бахрейн. Състезанието на пистата в град Сахир обаче беше помрачено заради един от най-тежките инциденти в модерната история на Формула 1. Секунди след старта надпреварата беше спряна заради зверски инцидент с колата на Ромейн Грожан, която се подпали след мното тежък удар в една от мантинелите. Французинът веднага беше откаран в болница с изгаряния по китките и със съмнения за счупени ребра.  

Gulliver/GettyImages
98 снимки

Час и половина по-късно състезанието бе рестартирано, но моментално след това колата на Ланс Строл се преобърна на 180% с гумите нагоре след контакт с Дани Квят, който имаше участие и в първия инцидент. В крайна сметка надпреварата завърши с победа за британеца, втори и трети останаха двамата пилоти на Ред Бул Макс Ферстапен и Александър Албън.  

Световният шампион спечели 11-ата си победа за сезона с 1.254 секунди пред нидерландеца от Ред Бул. Така Хамилтън вече е с 332 точки в генералното класиране, докато Ботас завърши едва осми и завърза битката за второто място през сезона. Той е с 201 точки, а Ферстапен е със 186.


Хамилтън стартира отлично и запази първата си позиция след старта, но Валтери Ботас не успя да тръгне по най-добрия начин и падна чак до шестата позиция. Само след два завоя обаче се случи изключително тежък инцидент с колата на Ромейн Грожан, който се завъртя и се блъсна в една от предпазните стени, а колата му се запали. Веднага състезанието беше спряно и колите се прибраха в питлейна. Най-хубавото беше, че Грожан остана невредим.  Французинът след това бе показан от камерите да ходи много трудно към линейката, подкрепян от медицинския екип. 

Впоследствие той бе транспортиран до болница, като най-много са пострадали китките и глезените на пилота, които са обгорени от огъня. Ромен излетя в мантинелата след контакт с Данийл Квят и се вряза в нея, минавайки и от другата страна.

Gulliver/GettyImages
36 снимки

В 17:35 часа българско време състезанието бе възобновено. 

Веднага след рестарта се стигна до нов инцидент. Колата на Ланс Строл се сблъсъка с тази Данийл Квят, който бе замесен и в инцидента с Грожан, а ударът от гума в гума преобърна колата на младия канадец на 180% градуса. Самият Строл остана невредим и излезе сам от своя болид. Веднага след инцидента се появи кола на сигурността.

В деветата обиколка състезанието бе рестартирано за втори път. Хамилтън води, Ферстапен е втори, трети е Серхио Перес, а четвърти - Алекс Албън. Льоклер се движиеше седми, а Фетел - 15. Валтери Ботас пък беше чак на 16-а позиция, който беше с твърди гуми.

В 12-ата обиколка Льоклер цагуби две позиции, след като загуби битката с бъдещия си съотборник Карлос Сайнц, а след това и с Даниел Рикиардо с Рено. Обиколка след това и Пиер Гасли мина с позиция пред монегаска.

Данийл Квят пък получи 10 секунди наказание заради инцидента с Ланс Строл. 

Към 15-ата обиколка Фетел падна до последната 18 позиция, след като се оплака, че колата не се управлява лесно. 

В 20-ата обиколка Хамилтън влезе в бокса с малко над 5 секунди преднина пред Ферстапен. Британецът сложи нов комплект гуми медиум. Лидер стана Ферстапен, втори е Перес, а Хамилтън излезе трети. Две обиколки след това и нидерландецът сложи нови гуми хард. Перес също влезе в бокса за гуми хард. Хамилтън излезе лидер със 7 секунди преднина.  

Малко след това Ботас също смени гумите с нов комплект средно твърди и се завръна на пистата на 13-а позиция. Изглеждаше обаче, че колата вървеше добре с новите гуми и за някоко обиколки си спечели две места нагоре.

Към 30-ата обиколка Хамилтън имаше преднина от малко над 5 секунди пред Ферстапен. 

В 36-ата обиколка нидерландецът влезе отново в бокса за нов компрект твърди гуми, но механиците се забавиха при подмяната им и пилотът на Ред Бул се завърна на пистата на трета позиция. В следващата обиколка от Мерцедес отговориха с нов бокс за Хамилтън, който също сложи гуми хард. Той излезе отново лидер с близо две секунди преднина пред Перес и с близо четири секунди пред Ферстапен.  

Десет обиколки преди края Ферстапен влезе може би непредвидено в бокса, за да сложи средно твърди гуми. До голяма степен борбата за първото място бе предопределена, след като нидерландецът излезе втори, но над 27 секунди зад Хамилтън. Серхио Перес пък бе на близо 5 секунди зад пилота на Ред Бул.

Четвърти се движеше Алекс Албън, Ботас бе девети, а Льоклер и Фетел – 11-и и 15-и.    

Три обиколки преди края на надпреварата и колата на Серхио Перес се подпали. Това означаваше блокирал двигател и край на надпреварата за Перес. което даде шанс на Алекс Албън дасе настани на третата позиция. В бързината колата на Перес да бъде изгасена един от маршалите притича на пистата точно пред колата на Ландо Норис, но всичко се размина без нов ужасяващ инцидент. 

В крайна сметка състезанието приключи зад кола на сигурността. Първи бе Хамилтън, втори - Ферстапен, а трети - Албън. Топ 10 допълниха Ландо Норис, Карлос Сайнц, Пиер Гасли, Даниел Рикиардо, Валтери Ботас, който имаше сериозни проблеми в хода на надпреварата, а последните две места в десетката бяха за Есетбан Окон и Шарл Льоклер. Себастиан Фетел завърши 13-и, зад Джордж Ръсел.  


СТАРТОВАТА РЕШЕТКА ЗА ГРАН ПРИ НА БАХРЕЙН: