Гран при на Италия ще се проведе без зрители и трибуните на легендарната писта Монца ще са празни. Организаторите на състезанието обаче предприеха благотворителна инициатива, която ще позволи на най-запалените да имат свое присъствие на трасето. Тя се нарича Face for Fan и е подобна на тези в други спортове като футбола например. Немският клуб Борусия Мьонхенгладбах обяви преди време, че срещу 19 евро ще постави картонен образ на съответния фен на трибуните на стадиона си. На пистата Силвърстоун във Великобритания дори обмисляха подобен вариант, но той не се осъществи.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

При Face for Fan първо се избира силует от сайта на Монца, след това се прави селфи, заплаща се и картоненият „вариант“ на съответния фен трябва да се озове някъде по трибуните на пистата. Минималната цена е 40 евро. В зависимост от цената има различни места, където може да бъде поставен аватарът.

Част от събраните средства ще бъдат дарени на Националния институт по инфекциозни болести в Италия в една от най-старите болници в Милано – Granda Ospedale Maggiore Policlinico. Дял от парите ще получи и компанията L’Associazione Brianza per il Cuore. Тя се занимава с профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания.