Отборът на Мерцедес във Формула 1 ще претърпи серия промени с цел реструктуриране на техническото си ръководство за следващия сезон.

Най-значимата от всички реформи е свързана с Алдо Коста. Италианецът ще се оттегли от поста си на инженерен директор и ще изпълнява функции като технически консултант от началото на 2019 година.

57-годишният специалист има огромна заслуга за неспирните успехи на Мерцедес през последните години, тъй като оглави отдела още през 2011-а. Коста винаги имаше последната дума по дизайна на шампионските болиди от настоящата хибридна 6-цилиндрова ера.

Друг елемент от промените, които се описват като „преход по план”, касае главния дизайнер Джон Оуен, който също е част от екипа вече 7 години. Той ще получи по-висок като ранг ръководен пост, като ще отговаря единствено пред техническия директор Джеймс Алисън.

Директорът по представянето на болидите Марк Елис ще се оттегли от поста си, за да се отдаде на почивка. Така позицията ще се заеме от динамицистът Лоик Сера.

„Това е значим момент за нашия тим и една страхотна възможност”, заяви шефът на тима Тото Волф. „Казахме толкова много пъти, че няма как да „замразим” една успешна организация.”

„Това е динамична структура и съм горд, че ще можем да предадем щафетата гладко на следващата генерация лидери вътре в отбора”, допълни Волф.