Бившият пилот на Ферари Фелипе Маса заяви, че италианският конструктор е взел правилното решение да не подновява договора на Себастиан Фетел на Маранело отвъд 2020.

Четирикратният световен шампион от Германия е в тима от 2015-а и завърши втори в генералното класиране при пилотите през 2017 и 2018. Но посредствен сезон миналата година доведе до това шефът на “черните кончета” Матиа Биното да не предлага нов контракт на Ветел дори преди отложения старт на сезон 2020. Карлос Сайнц-младши с Макларън ще замени германеца и ще застане редом до Шарл Льоклер с надеждата да промени към положително представянето на най-титулувания отбор във Ф1. Фелипе Маса, който каза за италианците от 2006 до 2013 заедно с Михаел Шумахер, Кими Райконен и Фернандо Алонсо, сподели, че според него Ферари е действал правилно в ситуацията.

“Времето на Фетел мина. Толкова много, че резултатите му тази година показват, че Ферари вероятно е взел правилното решение да не подновява договора му. Да видя толкова важен отбор да страда по този начин е много тъжно. Никой не иска да вижда Ферари в такива беди. Това е невероятен тим, много съм привързан към тях. Без съмнение е различно отколкото при всички останали отбори, почти като религия. Разбира се, те се нуждаят преди всичко от конкурентен болид. Но Карлос Сайнц е добър пилот – той е млад и има още накъде да се развива”, сподели той за бразилския Globo.com.

Самият Маса не успя да спечели световна титла, но бе изключително близо през 2008, когато бе надигран в последната секунда от Люис Хамилтън. Това бе първата от шесте титли за британеца към днешна дата, и пилотът на Мерцедес върви към седма, която би изравнила рекорда на легендата и бивш съотборник на Маса във Ферари Шумахер. 39-годишният бивш пилот, който впоследствие кара за Уилямс след престоя си във Ферари, преди да се състезава в Brazilian Stock Cars, а след това и във Формула Е, сподели, че успехите на Хамилтън са напълно закономерни. “Това е още една година, в която Хамилтън доминира, той върши изключителна работа. Заслужава го заради всички качества, които притежава като пилот”.

Въпреки това Маса каза, че би искал да види по-сериозна конкуренция сред пилотите и конструкторите. Той акцентира върху популярността на изненадващата победа на Пиер Гасли на Монца с АлфаТаури, както и вълнуващото състезание на Муджело. “Видяхме много приятни състезания на Монца и Муджело. Различни неща като победата на Пиер Гасли. Мисля, че всеки стискаше палци за него”, завърши Маса.