Макс Верстапен спечели четвъртата си поредна квалификация на пистата „Ред Бул Ринг“, но тема №1 след нея ще бъдат границите на пистата е тяхното нарушаване. Почти нямаше пилот, който да не загуби поне едно обиколка в хода на днешната квалификация заради излизането извън очертанията на трасето.

Това се случи и със самия Верстапен, който загуби по една обиколка в Q1 и Q2. В Q3 обаче световният шампион записа две чисти обиколки и си гарантина полпозишъна с аванс от само 0.048 секунди пред Шарл Леклер.

В своето телевизионно интервю веднага след финала на сесията за място Верстапен заяви, че с всички тези изтрити обиколки днес за пилотите е било много трудно и добави, че е било „въпрос на оцеляване“ за всички.

„Беше много трудно с тези изтрити обиколки заради границите на пистата. Не го правим нарочно, но с тези скорости в тези бързи завои е много трудно да прецениш къде точно е бялата линия. Затова днес видяхте как много хора пострадаха от това, включително и аз. Беше въпрос на оцеляване. Дори и в Q3 първата обиколка беше по-скоро да се застраховаме, което отнема удоволствието от обиколката. Но ние направихме достатъчно добра обиколка. Доволен съм, че ще съм на полпозишъна, но уикендът е много дълъг“, каза Верстапен.

„Тук винаги е сложно с границите. Всяка година е така. А колите са големи и тежки и е много трудно да преценим къде точно се намираме върху едни толкова тънки бели линии“, обясни световният шампион.

За финала той бе попитан и за очакванията си до края на уикенда, който включва втория за годината спринт. Това означава, че утре ще има още една квалификация, която ще важи само за спринта, както и самото спринтово състезание.

„Знаем, че този уикенд е по-различен със спринта и всичко. Но съм доволен от днес. Утре ще е много различен ден, но поне колата е бърза, което е най-важното“, каза Макс.