Макс Верстапен подписа през зимата на 2020 година продължение на договора си с Ред Бул за още три години. Това на теория означава, че той ще е част от тима до края на 2023 година. Бащата на пилота Йос Верстапен изрази по-късно задоволство, че въпросът с контракта бе разрешен преди пандемията от коронавирус. Вследствие на втората поредна повреда в задвижващата система на Верстапен нидерландският вестник Де Телеграаф обаче публикува информация, че Макс има клауза в контракта си, която му позволява да си тръгне след сезон 2021.

В договорите на Верстапен по принцип има клаузи, свързани с представянето на екипа и възможностите на колата му. Скорошно изявление на Хелмут Марко пред немски медии бе възприето като потвърждение на тезата, че пилотът може да си тръгне ако Хонда реши да се оттегли от Формула 1. Очаква се японският производител да вземе решение до октомври. Понастоящем договорът на Хонда с Ред Бул е до края на следващата година.

„По принцип договорът е фиксиран. При нормален ход на събитията всичко е уредено. Имаме контракт с Хонда до 2021-ва. Но болид за Формула 1 без двигател ще е труден за управление“, каза Марко.

Самият Верстапен не сдържа нервите си на пистата Муджело, след като втори пореден уикенд имаше проблеми с агрегата. Той заяви, че е започнало да му писва от тези грижи.

„Надявам се догодина да сме по-близо до Мерцедес, но не мисля, че можем да ги победим. По колите не може да се променя много. Надявам се на нова посока за нас през 2022 година с новите правила. Но битката за шампионата приключи“, каза Макс пред австрийския тв-канал ORF.

Ако Верстапен иска и може да си тръгне, ако болидът на Ред Бул не го удовлетворява, то въпросът е къде би отишъл.