Най-сериозните нововъведения по болида на Макларън за предстоящото Гран При на Испания ще обхванат предната част на колата и по-специално носа.

От известно време пилотите и шефовете на отбора говорят за предстоящия ъпгрейд на аеродинамичния пакет. Състезателният директор Ерик Булие доста смело заяви, че в Барселона всички ще видят истинските възможности на болида MCL33.

Алонсо пожела малшанс за конкурентите във Ф1

За поредна година предсезонните тестове за Макларън не минаха гладко, като те бяха тима с най-малко натрупани километри в 8-те дни, които тимовете прекараха на същата тази писта „Каталуня”. Дотук резултатите в първите четири старта са доста по-добри, като Фернандо Алонсо дотук винаги финишира в зоната на точките, докато съотборникът му Стофел Вандоорн само веднъж остана извън топ 10.

Класа и инат: Алонсо докара болида в бокса на две колела

Въпреки това на всички е ясно, че споменатите резултати до един са следствие на ситуации, които малко или много помогнаха на Макларън да завърши на по-предна позиция спрямо реалните им възможности. Алонсо вече на няколко пъти подчерта, че колата отстъпва отчетливо като чиста скорост, а това е тревожно, тъй като сега двигателят „Рено” е същият, с който разполага и един от челниците в лицето на Ред Бул.

Носът на MCL33 ще понесе най-видимите промени. Новият детайл мина краш тестове още през втората седмица на април, но от тима избраха да го въведат чак при началото на европейската част от календара във Формула 1. Очаква се той да бъде смесица от предишните варианти.