Една от емблематичните фигури във Формула 1 - Даниел Рикардо, се сбогува със спорта, след като вчера се раздели с тима на Рейсинг Булс. 

"Обичам този спорт цял живот. Беше лудо и прекрасно приключение. Към отборите и личностите, които взеха участие, благодаря ви. За феновете, които понякога обичаха този спорт повече от мен, благодаря ви. Винаги ще останат висотите и паденията, но беше забавно и честно да ви кажа - не бих го променил. До следващото приключение", написа вечно усмихнатият австралиец в социалните мрежи.

Бъдешето на Рикардо беше обсъждано усилено през последните дни, като още преди Гран При на Сингапур се заговори, че това ще е последното му състезание. Самият той даде много емоционално интервю след края на напдреварата на "Марина Бей",в което призна, че може и да не получи щастливия си край, но поне е горд от постигнатото.

Дани Рик оставя сериозна кариера зад гърба си - взел участие в цели 14 сезона на Формула 1 и доказал многократно, че е един от най-добрите на пистата.

Австралиецът прави дебют през 2011-а година с отбора на HRT. Година по-късно започва и неговото приключение с Ред Бул, като първо е част от Торо Росо. Напуска "биковете" през 2019-а година, за да кара в Рено, а след това и за Макларън. Все пак през 2023-а година се връща във втория отбор на Ред Бул, тогава под името на Алфа Таури, а след това преименуван на Рейсинг Булс.

До името на Рикардо стоят 257 състезания във Формула 1, а от тях 8 победи и 32 подиума. Първата победа за австралиеца идва в Канада през 2014-а година, а последната в Италия през 2021-а. Най-добрите му сезони са през 2014-а и 2016-а поне според крайното си класиране - и в двата случая завършва трети в края на годината. През сезон 2014 той постига 3 победи и още 13 пъти влиза в топ 5. Две години по-късно стига до само един успех, но с постоянство и влизане в челните места отново завършва трети при пилотите.

През последните години трудности съпътстват вече Рикардо, което направи и много емоционална последната му победа през 2021-а година. Тогава той, с болида на Макларън, спечели едно лудо състезание на „Монца“.

35-годишният австралиец приключи с Формула 1, но определено ще липсва на този спорт и феновете му. Даниел Рикардо остави сериозна следа не само на пистата, но и извън нея. Той се превърна в любимец на мнозина заради харизмата си, чувството си на хумор и поведение извън трасето.