В епична битка на Интерлагос Люис Хамилтън триумфира в Гран при на Бразилия след страхотен дуел на трасето с пилота на Ред Бул Макс Ферстапен. Британецът тръгна от десета позиция и пренаписа историята на надпреварата в Бразилия, след като стана победител при тръгване от най-задна позиция в латинска Америка.

Хамилтън направи изключително солидно състезание и доминираше изцяло, но изпреварването дойде едва в 58-ата обиколка спрямо нидерландския пилот на Ред Бул. Макс остава водач във временното класиране, но сякаш инициативата вече е на страната на Мерцедес и Хамилтън. Последното място на подиума зае стартиралият от полпозишън Валтери Ботас. 

Серхио Перес финишира четвърти и беше пред двата болида на Скудерия Ферари - Шарл Льоклер и Карлос Сайнс. Tочки спечелиха още Шарл Льоклер (Монако, Ферари), Карлос Сайнс (Испания, Ферари), Пиер Гасли (Франция, АлфаТаури), Естебан Окон (Франция, Алпин), Фернандо Алонсо (Испания, Алпин) и Ландо Норис (Великобритания, Макларън).

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Светофарите угаснаха, а Ландо Норис се сблъска с един от болидите на Ферари. Серхио Перес задмина Карлос Сайнс и застана трети, а след това задмина и Валтери Ботас. По този начин Макс Ферстапен и Перес заеха първата и втората позиция.

Дори без правото да използва DRS Хамилтън задмина Сайнс и застана пети на две секунди зад третия Ботас. Юки Цунода и Ланс Строл се сблъскаха сериозно на първия завой, но и двата болида продължиха, макар предното крило на Цунода да изхвръкна. Отломките на трасето принуди сейфти-кар да влезе на пистата, което откри страхотна възможност за атака от Люис Хамилтън на челните позиции. При рестарта нямаше сериозни промени в челото, като за малко Люис Хамилтън можеше да допусне груба грешка при първия завой поради блокирана предна лява гума, но британецът се справи с комплицираната ситуация.

Шарл Льоклер опита да задмине Валтери Ботас, ала финландският пилот на Мерцедес се отбраняваше добре и запази четвъртото си място. В 19-ата обиколка започна битката между Хамилтън и Серхио Перес, като британецът задмина мексиканеца, но Перес си върна втората позиция. Последва нова атака от Люис, който вече превзе второто място на Интерлагос.

Разликата между Хамилтън и Ферстапен бе паднала до 1,2 сек, но след влизането на Люис в бокса, то Макс и стратезите на Ред Бул взеха предимство. Веднага след излизането от бокса Хамилтън призна, че той и отборът му са сбъркали с тази идея.

В 48-ата обиколка Хамилтън настигна Ферстапен и го атакува. Макс затвори пространствата пред Люис и двамата излязоха в асфалтовата зона на сигурността. Това помогна на нидерландеца, след като седемкратният световен шампион изостана на повече от секунда. Десет обиколки след това Хамилтън опита ново нападение срещу Ферстапен, но нидерландецът измисли интересна защитна стратегия с лъкатушене, което разколеба продължаването на атаката от Люис. На излизането от 12-и завой Хамилтън не бе на добра позиция за повторна атака. В следващата обиколка обаче британецът изпревари големия си съперник за световната титла, което хвърли в екстаз бразилската публика.

Хамилтън завърши състезанието за 1:32:22.851 часа и победи Ферстапен с 10.496 секунди. Той обаче не успя да запише допълнителна точка, въпреки че през по-голямата част от състезанието бе с най-добра обиколка. Чеко Перес обаче заличи постижението му в последната обиколка, след като влезе за гуми точно с тази идея.