Пилотът на Ферари Шарл Льоклер спечели първата тренировка на домашното си Гран при в Монако във Формула 1, което иска да спечели за първи път.

Емблематичното улично трасе досега не е било благосклонно към монегаския илот, който никога не е завършвал състезание на него. Льоклер беше най-бърз в първата тренировка с време 1:14.531 минута на 3.337-километровата писта, финиширайки на 0.039 секунди пред Серхио Перес (Мексико) с Ред Бул.

Съотборникът на Льоклер - Карлос Сайнц се нареди трети на 0.070 секунди.

Световният шампион и лидера в генералното класиране Макс Ферстапен (Нидерландия) с Ред Бил зае четвъртата позиция, на 0.181 зад победителя.

Льоклер и Ферстапен бяха сред пилотите, които се нуждаеха маневри, за да избегнат удар с бариерите на тясната писта.

Ферстапен детронира Льоклер от върха в класирането и води с 6 точки след победата си в четвъртото състезания за сезона в Испания.

Сесията беше прекъсната с червен флаг за няколко минути, след като Мик Шумахер с "Хаас" спря на входа на питлейна с проблем, който не му позволи да се върне. Валтери Ботас от Алфа Ромео пък не записа времева обиколка.

Втората свободна тренировка е по-късно днес. В събота има още една сесия преди квалификацията за място за неделната надпревара.