Пилотът на Ферари Шарл Льоклер спечели домашното си Гран При на Монако. Монегаскът потегли от първо място и не позволи на Оскар Пиастри да го атакува в нито един момент от надпреварата. Австралиецът завърши втори с над 8 секунди изоставане, а последното място на подиума беше за Карлос Сайнц. Ландо Норис пък остана четвърти, докато промени и назад нямаше - Джордж Ръсел пресече финала пети, а Макс Верстапен шести.

Състезанието започна с тежка катастрофа, в която бяха замесени двата пилота на Хаас и Серхио Перес, чиято кола бе унищожена напълно. В крайна сметка и тримата отпаднаха, а Гран При на Монако беше прекъснато за повече от 30 минути. След подновяването на надпреварата нямаше други сериозни инциденти. Топ 10 допълниха Люис Хамилтън, Юки Цунода, Алекс Албън и Пиер Гасли.

Gulliver/GettyImages
48 снимки

Старт на състезанието: Шарл Льоклер направи добър старт, но Оскар Пиастри бързо-бързо се залепи зад него и го постави под напрежение. Зад австралиеца Карло Сайнц не успя да вземе един от завоите, като след това стана ясно, че има спукана гума. В дъното на колоната пък имаше тежък инцидент, в който бяха замесени двамата пилоти на Хаас и Серхио Перес. Мексиканецът с висока скорост се оказа в страничните бариери, след като бе ударен от Кевин Магнусен, а колата му се завъртя и отнесе и тази на Нико Хюлкенберг. И тримата пилоти отпаднаха, но за щастие бяха невредими след тежката катастрофа.

Обиколка 3/78: След повече от 30 минути прекъсване, напдреварата бе подновена със старт от място. Пилотите потеглиха без проблеми, като Шарл Льоклер не позволи на Оскар Пиастри да го атакува. Карлос Сайнц бе върнат на трето място и потегли зад австралиеца, въпреки че в началото имаше спукана гума и останалите го изпревариха.

Обиколка 6/78: Шарл Льоклер натисна, но не успя да увеличи преднината си пред Оскар Пиастри на повече от секунда. Пилотът на МакЛарън обаче бе притиснат от Сайнц. Макс Верстапен се откъсна от Люис Хамилтън, докато последен 16-и се се движеше Гуаню Джоу.

Обиколка 8/78: Оскар Пиастри изостана на повече от секунда зад Льоклер. Оказа се, че австралиецът има проблем с колата след ранния контакт с Карлос Сайнц. Ландо Норис също бе затруднен от темпото на Ферари и изобщо не успяваше да настигне испанския пилот.

Обиколка 13/78: Четиримата пилоти с най-твърдите гуми се откъснаха пред Джордж Ръсел, който пък направи над две секунди аванс от Макс Верстапен. Отпред Оскар Пиастри взе най-бързата обиколка и отвори лека разлика от Карлос Сайнц, залепвайки се зад лидера Шарл Льоклер.

Обиколка 24/78: Разликата се увеличи отново. Льоклер избяга на повече от секунда от Пиастри, а на свой ред той направи същото с Карлос Сайнц. Петият Ръсел, който започна с медиум гуми, както и Макс Верстапен, продължи да изостава. Като и з двамата плюс Люис Хамилтън бокс за смяна на гуми ще е задължителен, докато пилотите в челото могат да изкарат и с твърдите гуми. Алекс Албън продължи да държи деветото място в борбата за първи точки за Уилямс през сезона.

Обиколка 32/78: Оскар Пиастри отново намали изоставането си до лидера на под секунда. Фернандо Алонсо, който по-рано се оплака от състоянието на среднотвърдите си гуми, продължи да удържа 12-ото място, като четирима пилоти се наредиха зад ветерана. В дъното продължиха да се движат пилотите на Заубер.

Обиколка 43/78: Даниел Рикардо опита да атакува Фернандо Алонсо, но не успя. Другият пилот на Астън Мартин - Ланс Строл, посети бокса. Разликата между първия и втория в надпреварата се покачи на над две секунди.

Обиколка 50/78: Ланс Строл се прибра в бокса със спукана гума. Това е второто му минаване през бокса, а това го прати на последното място в колоната. 

Обиколка 52/78: Люис Хамилтън се възползва от голямата разлика до Макс Верстапен и безплатния пит. Британецът сложи използвани твърди гуми и отново излезе на седмото си място. В края на обиколката и Макс Верстапен влезе в бокса за нови гуми, в отговор на опита за пресичане от Мерцедес. Трикратният световен шампион обаче се върна на шестата позиция.

Обиколка 57/78: Ландо Норис беше близо до това да атакува Карлос Сайнц в края на обиколката. Двамата едва не се удариха и британецът трябваше да върне гъзта. Испанецът остана на третото място.

Обиколка 61/78: Макс Верстапен настигна Джордж Ръсел, който бе със среднотвърди гуми на повече от 60 обиколки. Нидерланедцът пък смени гумите си с твърди. Разликите между първите четирима на трасето пък се поддържаха над 1 секунда.

Обиколка 68/78: Шарл Льоклер увеличи преднината си пред Оскар Пиастри на три секунди пре десет оставащи обиколки. Верстапен така и не успя да атакува Ръсел пък заради спецификите на трасето в Монте Карло.

Обиколка 74/78: Льоклер отвори преднина от повече от осем секунди пред австралийския пилот на МакЛарън. Фернандо Алонсо допусна грешка и имаше контакт със стената, но все пак не загуби 11-ото си място.