Шарл Льоклер оглави класирането през първата сесия от втория ден тестове в Бахрейн. Пилотът на Ферари записа най-добрата обиколка за 1:31.750 мин. Втори и трети финишираха Оскар Пиастри (Макларън) и Логан Сарджънт (Уилямс). Сесията бе прекратена по-рано заради проблеми с трасето.

Бахрейн е домакин на официалните предсезонни тестове за сезон 2024 в F1. Изпитанията се провеждат на добре познатата писта „Сахир“ с дължина 5.412 км и разположена недалеч от столицата Манама. Днес се провежда втория от общо три дни изпитания. Вчера Макс Верстапен записа най-доброто време в двете сесии и даде сериозна заявка за първия старт от новия сезон, който ще се проведе следващата седмица.

Времето в началото на втория ден тестове в Сахир беше сухо, топло и слънчево. Температурата на въздуха беше 23 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 36. Влажността отново бе малко над 40 %. Температурите тепърва започваха да се покачват с напредване на деня.

По-голямата част от пилотите излязоха на трасето веднага след светването на зеления светофар. В тази сесия участват Шарл Льоклер, Оскар Пиастри, Люис Хамилтън, Гуаню Жу, Пиер Гасли, Серхио Перес, Нико Хюлкенберг, Фернандо Алонсо, Логан Сарджънт и Юки Цунода. Съвсем очаквано, повечето от автомобилите отново има допълни странични компоненти.

Сарджънт зададе темпото в първите 15 мин. от сесията. Американецът беше изместен от някои от своите колеги. Льоклер на свой ред зададе темпото и оглави класирането след първия час. Пилотът на Ферари записва втората си сесия зад волана на SF-24. Зад него беше Пиастри.

Льоклер остана начело и след първите 90 мин. от сутрешната сесия в Бахрейн. Пилотът на Ферари записа време за 1:31.750 мин. Зад него се намираха Пиастри, Сарджънт, Жу, Гасли, Алонсо, Хамилтън, Хюлкенберг, Цунода и Перес. Мексиканецът не записваше впечатляващи времена и вероятно беше с по-голямо количество гориво в резервоара.

Около час и 45 мин. преди края на сутрешната сесия беше развят червен флаг. Причината за него беше свързана с проблеми по трасето около завой №11. На трасето се появиха маршали и представители на ФИА, които инспектираха проблема. Междувременно Льоклер продължаваше да води, следван от Пиастри, Сарджънт, Перес и Алонсо.

Видеоповторение от камерите по трасето разкри причините за стопирането на сесията. Оказа се, че преминаване на Льоклер през завой №11 е откъснало капак на отводнителна шахта, разположена там. Малко след това Хамилтън преминава през същия участък, което нанася допълнителни поражения върху шахтата.

След малко повече от половин час стана ясно, че сесията няма да бъде рестартирана. В същото време рейс контролът обяви, че следобедната сесия ще започне с един час по-рано (13 часа българско време). В същото време маршалите продължиха да отстраняват проблемите по трасето.

Льоклер в крайна сметка оглави класирането през първата половина от ден №2 тестове в Бахрейн. Веднага зад него се наредиха Пиастри и Сарджънт. Четвъртото и петото място бяха заети от Перес и Алонсо. В топ 10 влязоха още Хамилтън, Жу, Гасли, Хюлкенберг и Цунода.