Шарл Льоклер напълно контролираше развоя на надпреварата за Гран При на Франция по-рано днес, преди неговата фатална грешка в 18-та обиколка.

Монегаскът изпусна задницата на своя автомобил при преминаването на завоя „Бусе“ и въпреки големите зони за сигурност на „Пол Рикар“ успя да се удари в гумената стена. Оттам той нямаше как да се измъкне и регистрира своето трето отпадане от началото на годината.

60 снимки

Тази негова грешка пък позволи на Макс Верстапен лесно да спечели Гран При на Франция. Така световният шампион добави нови 25 точки към своя аванс на върха в генералното класиране, като в него разликата между двамата вече е цели 63 пункта след 12 старт. Само преди девет състезания разликата между тях бе 46 точки, но в полза на Льоклер.

„Беше грешка. Мисля, че се представям на моето най-високо ниво в кариеарата, но продължавам да допускам тези грешки, които правят безсмислено представянето ми. Губя твърде много точки".

„Просто се опитвах да натисна повече, но загубих задницата. Беше много труден уикенд за мен. През цялото време имах проблем с баланса на колата. Когато е толкова горещо е трудно да си постоянен. Беше много трудно да правя последователни добри обиколки и просто допуснах грешка в грешния момент“, каза Леклер след финалата на състезание.

За него това е втора пилотска грешка в състезание през 2022 година, като първата дойде в домашния старт на Ферари на „Имола“. Тогава той се завъртя след твърде агресивна атака на бордюрите на шикана „Алта“ и загуби няколко позиции, тъй като трябваше да направи допълнително спиране в бокса за смяна на предно крило.

„Мисля, че бяха седем точки на „Имола“ и още 25 тук. Честно, мисля, че имахме най-силната кола на пистата днес. Ако загубим шампионата с 32 точки ще знам от къде е дошла тази разлика, което е неприемливо. Трябва да реша този си проблем“, добави монегаскът.