В неделя Ландо Норис ще участва в своето първо състезание като пилот във Формула 1. Той впечатли по време на квалификацията за място като завърши осми със своя Макларън. За сравнение, съотборникът му Карлос Сайнс даде 18-о време. Това обаче не трябва да ни изненадва чак толкова много. Защото Обиколката на Гран При на Австралия далеч не е нещо ново за него. Той е минавал по нея над 600 пъти - в собствения си дом и чрез възможно най-модерния симулатор.

19-годишният пилот на Макларън има собствен ултрамодерен симулатор в дома си в Гилдфорд, където прави обиколка след обиколка в онлайн видео игри.

Норис има два симулатора Pro-Sim Evolution, които струват по около 30 хиляди паунда всеки. Той ги е настроил в хола си и така в домашна обстановка изучава всеки възможен завой на пистите, на които иначе не е карал.

"По отношение на обиколки трябва да съм направил около 600. Имам добро разбиране. Стигаш до точката, в която можеш да правиш толкова много на симулатора, но все пак винаги е различно, когато си на пистата и го караш на живо за първи път."

Ландо Норис

източник: Gulliver/GettyImages

Симулаторът обаче действително е толкова развит, че чувството се доближава максимално до това на пистата. "Pro-Sim е в общи линии най-добрият симулатор, който може да си купиш заради волана и педалите. Силата на съпротивление, която получаваме чрез волана е горе-долу същата като тази в истинския болид по отношение на тежестта. Цялата система е много хубава. Пет монитора. Само два педала, без съединител. Само газ и спирачка. По отношение на спирачките, те са хидравлични и много по-трудни за натискане от тези на обикновен автомобил."

Ландо Норис

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки че вече е пилот във Формула 1, Нандо не е най-бързият на симулатора. "Не...карах на F1 2018 и просто правех обиколки за време срещу други хора. Мисля, че ще се придържам към истинското каране, това е моето бъдеще!"

"Все още не мога да карам като себе си в играта, трябва да си правя собствен персонаж. Не карам като друг пилот. Скоро ще мога, когато излезе новата игра. Може би ще карам като някой друг и ще видя, дали мога да се победя. Готино е, растейки гледах всички тези големи имена и избирах Люис (Хамилтън) или Дженсън (Бътън), а сега най-накрая ще видя там моето име, просто е готино нещо."