В много драматична квалификация за Гран При на Италия Ферари постигна двойна победа, но със сигурност не и по начина, който повечето очакваха. Славният ветеран Кими Райконен постигна първи полпозишън за последните 16 години, като изпревари с по-малко от 2 десети от секундата съотборника си Себастиан Фетел и актуалния лидер в класирането при пилотите Люис Хамилтън (Мерцедес). Феновете на „Монца” изригнаха в бурна радост след невероятния резултат за 38-годишния финландец, който все още е последният пилот, осигурил шампионска титла на „скудерията”.

Райконен стана най-възрастният състезател във Формула 1 от Найджъл Менсъл насам, който успява да спечели квалификация. Налице са всички предпоставки той да прекъсне вече над 5-годишната суша без успех, след като за последно триумфира в Гран При на Австралия през 2013-а. Заслужава си да се отбележи и фактът, че Ледения успя да постави и най-бързата обиколка в цялата история на Формула 1 (има се предвид с най-висока средна скорост) - 263,587 км/ч.

Страхотният отборен резултат за Ферари обаче донякъде бе помрачен от реакцията на Фетел, който завърши последната си бърза обиколка в Q3 секунди преди това да стори Райконен. В тези мигове резултатът от 1:19,280 минути даваше полпозицията на германеца и той започна да празнува. Тогава от бокса се намесиха и го уведомиха, че е втори – Райконен направо полетя в третия сектор за окончателен резултат от 1:19,119. „Ще говорим по-късно”, бе доста хладният отговор на германеца. Хамилтън от своя страна си заслужи третото място с 1:19,294, изпреварвайки с половин секунда своя съотборник Валтери Ботас.

Топ 10 на стартовата решетка допълниха както следва: Макс Ферстапен (Ред Бул), Ромен Грожан (Хаас), Карлос Сайнс-младши (Рено), Естебан Окон (Форс Индия), Пиер Гасли (Торо Росо) и Ланс Строл (Уилямс). Другият пилот на "червените бикове" - Даниел Рикиардо участва само в първия етап от квалификацията с цел да съхрани гуми, тъй като заради превишения брой промени на компонентите по двигателя си ще стартира последен без оглед на резултатите си от съботния ден.