Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър обеща да смъмри световния шампион Макс Верстапен заради отказа му да намали темпото в последните обиколки на Гран При на Испания вчера, както и заради това, че отново пренебрегна инструкциите на състезателния си инженер.

Макс записа пета победа за годината и беше недостижим за съперниците си в Барселона, но Хорнър призна, че е притеснен от поредната напрегната размяна на реплики между пилота и Джанпиеро Ламбиасе.

Вчера в хода на състезанието на Макс беше показан черно-бял флаг за неспазване на три пъти ограниченията на трасето. При още едно нарушение Верстапен щеше да получи 5 наказателни секунди. Ламбиасе на два пъти предупреди Макс по радиото да не натиска толкова силно, тъй като може да получи наказание, но Верстапен не се подчини на инструкциите му.

Първо, Макс попита за най-бързата обиколка в състезанието, на което инженерът отговори: „Не можем да си позволим никакви рискове. Не се тревожи за това.” Още в следващия тур Макс записа най-бързата обиколка, за да добави една допълнителна точка към 25-те, които носи победата.

Ламбиасе отново се включи по радиото, този път с леден тон: „Докарай колата до финала без да излизаш от белите линии, благодаря”. И получи саркастичен отговор от Макс: „Да, да”.

В крайна сметка Верстапен стигна до финала без наказания, но Хорнър обясни, че ще обсъди случилото се с Макс, тъй като това може да се окаже проблем за тима.

„Разбира се, че ще говорим с него – обясни Хорнър пред Sky Sports F1 по повод отказа на Макс да изпълни инструкциите на Ламбиасе. – Двамата са като стара женена двойка, която спори кой да вземе дистанционното за телевизора.”

Ламбиасе на няколко пъти в последните сезони демонстрира завидна устойчивост и постоянство в отношенията си с Макс, а след последната им разправия световният шампион му купи сладолед, за да му се извини. Макс обясни, че двамата поддържат „максимално открити” отношения и добави, че „има нужда някой да му посочи по радиото къде се е издънил”, когато това е станало.

„Понякога по радиото звучи, че ние сме ядосани един на друг. Дори понякога и аз мисля, че звучим така, но ние никога не се ядосваме един на друг, просто работим заедно”, допълни Верстапен.

Проблемът с контрола над пилотите в Ред Бул е хроничен и въпреки усилията на Ламбиасе още от времето на Себастиан Фетел, шефовете на тима Кристиан Хорнър и доктор Хелмут Марко редовно демонстрират, че не могат да управляват звездите си, които правят каквото си искат на пистата, когато искат нещо и с лекота игнорират заповедите от бокса.