Ръководителят на отбора на Ред Бул във Формула 1 Кристиан Хорнър е на мнението, че конфигурацията на пистата в Монако трябва да бъде променена, за да се осигури дългосрочното бъдеще на състезанието. Мнението на британеца се базира на факта, че в момента изпреварванията в Монте Карло са „почти невъзможни“.

От основаването на Гран При на Монако през 1929 година трасето не е имало големи промени по своята конфигурация, но в годините колите чувствително се промениха и с настоящите им размери (ширина от 2 метра) е много трудно да има атаки. Това практически прави стартовата позиция в Монако по-важна от където и да е другаде.

Освен това в последните години състезанието в Княжеството започна да губи част от своя блясък, особено с прибавянето на други уличните писти като Сингапур, Маями и по-късно тази година Лас Вегас. Според Хорнър едно нещо, което ще бъде от полза за бъдещето присъствие на Монако в календара на Формула 1 ще бъде промяна в конфигурацията на пистата.

„Това състезание е уникално. Ако някой дойде при нас днес и ни предложи тази писта никога няма да се съгласим. Ние се състезавам тук защото това е Монако, заради историята, наследството, фона и блясъка. Монако е много важна част от календара и това е много ценно състезание за нас. Винаги е вълнуващо когато идваме тук. Същото се отнася за всички състезание, но някои от тях имат добавена стойност, както е тук в Монако.

„Да, през годините съоръженията тук се промениха много. Ако погледнете бокса преди 10-20 години ясно ще видите, че нещата са се подобрили. Единственото нещо, което не се е променило много е пистата, а сега колите са твърде големи, за да има изпреварвания.

„Така че в дългосрочен план трябва да има промени. Няма как да се седи на едно място. Всичко еволюира. Ще е хубаво да видим дали ще можем да добавим някои реални възможности за изпреварване, или постепенно да адаптираме пистата“, обясни Хорнър.

Настоящият договор на Гран При на Монако е до края на 2025 година, а от този сезон организаторите на старта в Княжеството се отказаха от част от своите привилегии. Този уикенд за първи път ФОМ отговаря за телевизионното отразяване на Гран При на Монако. Освен това и банерите край пистата вече са под контрола на ФОМ, след като до преди 12 месец Гран При на Монако бе единственото състезание, което имаше пълната свобода да разпределя рекламите край пистата.