Отношенията между пилотите на Мерцедес винаги са предизвиквали интерес. От старта на ерата на Люис Хамитън връзките на британеца с Нико Розберг и наследилия го като втори пилот Валтери Ботас всякога са били в светлините на прожекторите.

Как са еволюирали тези отношения, каква е разликата между Нико Розберг и Валтери Ботас бяха въпроси коментирани в предаването на DIEMA SPORT 2 - „Формула 1 токшоу“. Водещият Лъчезар Пройнов и анализаторите Иван Тенчев и Георги Иванов детайлно говориха по поставените въпроси.

„Ситуациите, в които единият и другият (бел.ред. - Розберг и Ботас) започнаха кариерите си в Мерцедес е коренно различна. В крайна сметка Розберг се чувстваше домакин в този екип. Той работи по изграждането на тима. В някаква степен Люис бе външният пилот и трябваше да се адаптира. При Ботас е различно. Той дойде като пилот при Хамилтън, взе екипа на Розберг. Нуждаеше се от малко време. Освен това, характерите са различни. Подходът също“, коментира Иван Тенчев.

„Преди години Хамилтън искаше да се доказва. Сега не е така. Той има 5 титли, няма какво и на кого да доказва. Той е световна звезда. Разбира го. Сега подхожда много по-разумно. Онази агресия в ранните му фази на кариерата я няма“, коментира още Тенчев.

В хода на дискусията бе напомнено едно изказване на Валтери Ботас. Преди време финландецът заяви, че не би избрал никого другиго, освен Хамилтън, за негов съотборник. 

„Каквото и да стане, новата ера във Формула 1 ще остане под знака на Мерцедес и Люис Хамилтън. От друга страна, за да остави ярка диря във Формула 1, Валтери Ботас трябва да победи най-добрия. Трябва да победи Хамилтън. Това според мен е основната му мотивация. Тази година Ботас е много по-различен от миналата година. Ако победи Хамитън през 2019 година, Мерцедес няма да има никакъв мотив да търси друг пилот за втория си автомобил през 2020. Това също е важно. Тези неща имат значение. Не само Ботас е така. Всички пилоти се равняват с най-добрия“, коментира на свой ред Георги Иванов.

Повече може да видите в прикаченото видео!