Световният шампион във Формула 1 Макс Ферстапен се оплака, че уикендът му е бил „ужасен“, независимо че се класира втори в днешната квалификация за неделното Гран При на Австралия, казвайки, че не се е чувтвал комфортно в своя болид на Ред Бул.

Нидерландецът изглеждаше близо до полпозишън на пистата „Албърт Парк“, преди конкурентът му за титлата Шарл Льоклер с Ферари да го изпревари в самия край с +0.286 сек. Ферстапен, който спечели в Саудитска Арабия преди две седмици, сподели, че е изпитвал затруднения с колата след от пристигането си в Мелбърн за третото състезание от кампанията насам.

„До тук е ужасно за мен през целия уикенд. Просто нямам добър баланс през цялото време и така и не се почувствах комфортно на нито една обиколка с изключение на дългите участъци. Изпитвам огромни трудности. Очевидно не успяхме да ги премахнем и в квалификацията. Просто не ти дава увереност да натискаш. Нещата не са розови, ако трябва да бъда честен“, каза той.

24-годишният пилот не беше щастлив и от факта, че организаторите скъсиха броя на зоните за използване на Системата за намаляване на съпротивлението (ДРС) от три на четири поради съображения за сигурност. Въпросните зони на ДРС позволяват на състезателите в рамките на секунда от колата пред тях да отворят задно крило за увеличаване топ скоростта в опит за изпреварване. Болидите на Ред Бул са считани за по-бързи по правите от фераритата и колкото повече ДРС зони, толкова по-добре за тях.

„Не разбирам защо ги намалиха, защото беше далеч по-безопасно от това, което правим обикновено, например. За мен остава малко мистериозно защо това се случи. Един тим се оплака за това (б.ред – в срещата на пилотите преди състезанието). За мен беше далеч по-лесно да го направя отколкото в Джеда, където имаше повече завои. Жалко, защото щеше да има силно каране“, завърши Ферстапен.